Els Mossos d'Esquadra i les policies locals van interposar una mitjana de 114 denúncies diàries per no portar el cinturó en la darrera campanya preventiva del Servei Català de Trànsit (SCT), entre l'11 i el 17 de gener, segons van explicar ahir el mateix SCT. En total es van interposar 907 denúncies en set dies, de les quals 798 (88%) eren per no dur el cinturó de seguretat, 72 (7,9%) per no dur el casc i 37 (4,1%) per no utilitzar els sistemes de retenció infantil. En el cas del cinturó, es van snacionar 539 conductors (67,54%), 209 acompanyants dels seients davanters (26,19%) i 50 passatgers dels seients posteriors (6,27%).

Trànsit va recordar que 50 de les víctimes mortals o ferides greus que hi va haver l'any passat a les carreteres i autopistes catalanes no duien el cinturó cordat. Això suposa que el 20,2% de morts o ferits greus d'accidents de trànsit en zona interurbana durant el 2020 no duien lligat aquest element de seguretat passiva. D'altra banda, 18 dels motoristes i ciclistes morts o ferits greus no portaven el casc o no el duien ben cordat, el que representa un 6,25% de les víctimes mortals o ferides greus d'aquests col·lectius vulnerables.

En aquest sentit, Trànsit ha recordat que no utilitzar els dispositius de seguretat passiva o fer-ho de manera incorrecta «agreuja» les conseqüències de lesivitat de les víctimes. A més, ha insistit en la necessitat de portar el cinturó cordat en tot tipus de vehicles, també en els autocars.