Segueix-nos a les xarxes socials:

En directe

Última actualització 13:21

Directe | Protecció Civil posa a prova el nou sistema d'alertes a la Catalunya central

This browser does not support the video element.

Així s'ha coordinat la prova del sistema d'alertes al mòbil de Protecció CivilLaura Serrat

Aquest dijous 27 d'abril s'ha dut a terme una prova del nou sistema d'alertes de Protecció Civil a telèfons mòbils a la Catalunya central. A partir de les onze del matí, aproximadament a les 11:15 hores, s'ha fet un enviament massiu de missatges a telèfons intel·ligents per testejar el sistema pensat per alertar la població en cas d'una emergència. Aquesta prova ja s'ha fet en altres punts del país, com a l'Alt Pirineu i Aran, on va enganxar moltes persones per sorpresa, segons va poder comprovar aquest diari. T'expliquem com es viu a la Catalunya central aquest assaig.

Vols recuperar el missatge?

Si tens Android, pots recuperar el missatge de Protecció Civil ràpidament. Si vols tornar-lo a consultar, has d'obrir els ajustaments del teu dispositiu i seleccionar la pestanya "seguretat i emergència". Allà, selecciona l'opció "alertes d'emergència sense fil de Protecció Civil" per recuperar l'avís.

L'indret on es troba l'opció que permet recuperar els missatges d'alerta de Protecció Civil

I ara què?

Tant si s'ha rebut el missatge com si no, Protecció Civil demana a la població que contesti una enquesta sobre la prova. D'aquesta forma, podran valorar-ne l'efectivitat. Pots fer-la clicant aquí!

Sorpresa i desconcert per la prova

Hi ha a qui l'assaig del nou sistema de Protecció Civil l'ha agafat desprevingut. Comentaris de "què és això?" o "he de tocar alguna cosa" s'han repetit durant el test de forma habitual, ja sigui a carrer o en espais tancats com establiments i oficines. Per evitar l'instint de trucar a emergències, durant la prova, alguns els dispositius han emès un missatge on s'ha demanat a la població "que no truqui al 112".

Coordinació de la prova

Des de la delegació del Govern a la Catalunya central s'ha coordinat la prova que ha fet sonar tants dispositius durant els últims minuts. Des d'allà també es controla les respostes de les enquestes sobre el funcionament que s'estan duent a terme per verificar l'efectivitat del test. Fins ara, hi ha més de 2.000 persones que l'han contestat i el 90% ha afirmat haver-la rebut. Recorda que pots respondre aquí les preguntes.

This browser does not support the video element.

Així s'ha coordinat la prova del sistema d'alertes al mòbil de Protecció CivilLaura Serrat

Arriben els primers missatges!

Molts dispositius han rebut ja l'alerta de Protecció Civil. Aquest missatge permet posar a prova el nou sistema de missatges a mòbils per part de la Generalitat en cas d'emergència. Aquest és el missatge que es mostra en pantalla després del so estrident.

El missatge de Protecció Civil per l'alerta a dispositius mòbils

Enquesta posterior a la prova

Recorda, tot i ser la prova d'avui un simulacre, aquest sistema d’alertes és una eina pensada per traslladar a la població les instruccions que ha de seguir de forma immediata per protegir-se i evitar danys quan es trobi a la zona afectada per una emergència, catàstrofe o accident greu. Un cop la rebis, Protecció Civil demana que contestis una enquesta anònima sobre la seva efectivitat. Fes clic aquí per accedir-hi.

Falten pocs minuts

Protecció Civil va alertar que entorn les 11:15 h d'aquest dijous, començarien a sonar les alertes. Cal recordar, que en un cas real, hauran d'emmarcar-se en una emergència amb un pla de Protecció Civil de la Generalitat activat. Excepcionalment, es podran emetre alertes on, per la seva urgència, s'aconselli una ràpida difusió entre la ciutadania, al considerar que aquesta difusió pugui reduir l'impacte previsible de l'emergència, encara que no comporti l'activació d'un pla de protecció civil.

El meu telèfon rebrà l'alerta?

Ho farà de forma automàtica si tens un dispositiu amb les versions següents: Android versió 11 o superior i iOs versió 15.6 o superior. En aquests casos, les alertes venen activades per defecte. Si tens un dispositiu amb una versió anterior, pots configurar-lo per rebre-les seguint les instruccions d'un manual disponible a gencat.cat.

Com serà l'alerta?

Els usuaris de telèfons mòbils intel·ligents de la regió central rebran un missatge emergent de text acompanyat d'un so molt estrident que no finalitzarà fins que la persona premi una tecla. Indicarà que és un missatge de prova per difondre aquest sistema i ho farà en diferents idiomes. A la Cerdanya aquesta prova ja va dur-se a terme, i ens permet mostrar com serà l'alerta que rebran aquest dijous els telèfons.

This browser does not support the video element.

Un terminal amb el missatge de l'alerta enviada per Protecció Civil a BellverMiquel Spa

El dia clau

Avui és el dia. A la Catalunya central es farà la prova del nou sistema d'alertes de Protecció Civil a telèfons mòbils. Els dispositius haurien de rebre l'enviament massiu cap aproximadament a les 11:15 hores. Es farà un enviament massiu de missatges a telèfons intel·ligents per testejar el sistema pensat per alertar la població en cas d'una emergència.