El president internacional i fundador del moviment global "Slow Food", Carlo Petrini, ha assegurat avui que "la cuina espectacle és només pornografia alimentària", durant la seva presència al Palau Robert per lliurar els distintius "Km 0 Slow Food" a 47 restaurants de Catalunya.

"Nosaltres som un moviment de base, però tenim contingut polític en la nostra manera de defensar la gastronomia local i els productes de proximitat, no la cuina espectacular, ha incidit Petrini (Bra, Itàlia, 1949), que va fundar el moviment global "Slow Food" el 9 de desembre de 1989 a París.

Petrini ha qualificat d'"esquizofrènia" el fet que estiguem en un moment en el qual "costa més aprimar-se que menjar" i en el qual, malgrat que tothom parli de gastronomia, la gent se segueixi morint de fam al tercer món.

El creador del moviment "Slow Food" ha advocat per donar valor al menjar i a l'economia local, sense titllar els aliments de "simple mercaderia", al mateix temps que ha alertat sobre la situació actual de l'agricultura, que ha qualificat de "desastrosa, intensiva i amb molts productes transgènics".

"El paradigma dels aliments Km 0 que nosaltres propugnem és significatiu d'una nova visió del món, consistent en que cada país defensi la seva pròpia biodiversitat, perquè l'economia local salvi al món i es realitzi així una democràcia participativa, no la que hi ha avui", ha subratllat Petrini."

Preocupat per la situació del camp, del que ha denunciat que el 50% dels productes es desaprofiten, Petrini ha fet una crida als orígens, perquè la gent li presti més atenció, "ja que si no retornem a la terra, perdrem el cap", ha advertit.

Finalment, Petrini ha recomanat als responsables dels 47 restaurants de Catalunya, als quals ha lliurat en mà el distintiu "Km 0 Slow Food" que no sol exerceixin de cuiners, sinó d'"educadors". sense desistir en l'afany de parlar de les bondats dels productes de la seva terra.

El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, que ha presidit aquest acte i ha qualificat el discurs de Petrini de "brillant, compromès i amb lideratge", ha recordat unes paraules de Josep Pla, en què l'escriptor català deia que "la gastronomia d'un territori és el seu paisatge en la cassola".

Un total de 47 establiments de diferents zones de Catalunya, dels que 16 s'han adherit recentment, han rebut el distintiu "Slow Food Km O" per cuinar plats amb productes de proximitat, que preservin el seu gust tradicional i amb criteris de cultiu ecològics i sostenibles.