Articles

Migranya

Dra. Patricia Pozo Rosich

Dra. Patricia Pozo Rosich, neuròloga d'Hospital Quirónsalud Barcelona

Se sol associar amb un maldecap, però va més enllà... ¿Què és la migranya?

La migranya és una malaltia que es presenta en forma d’atacs episòdics i recurrents en el temps. Els atacs, que són molt discapacitants, duren habitualment entre 3 i 5 dies i la persona que els pateix té uns símptomes molt característics.

La migranya té una expressió greu de la malaltia que és el que anomenem tècnicament migranya crònica que són pacients que tenen més de 10/15 dies de símptomes al mes.

¿Quins són aquests símptomes?

Les persones amb migranya tenen mal de cap habitualment, de vegades marejos, sensació de vertigen, dificultat per poder-se concentrar i tenen especial sensibilitat a la llum i al soroll. Al costat del dolor, que habitualment empitjora amb la mobilització del cap, solen aparèixer altres símptomes com nàusees o vòmits.

No totes les migranyes són iguals, així que també ens trobem amb altres símptomes que són característics de la “migranya amb aura” com són canvis en la visió, la dificultat per poder parlar, la pèrdua de força o l'entumiment.

¿Quin és el perfil del pacient?

És una malaltia que afecta al llarg de tota la vida, però hi ha un pic d'incidència a partir de la pubertat en què la malaltia s'expressa més en dones que en homes.

El 80% dels casos es produeixen en dones amb edats compreses entre els 20 i els 50 anys. La mitjana de prevalença a Espanya és del 12%. Afecta un 18-20% de les dones i un 8% dels homes. A partir de la tercera edat, s'iguala el percentatge d'afectació en dones i homes.

¿Se sap per què hi ha més dones afectades que no pas homes? ¿Quins són els factors que ens fan més proclius a patir-la?

Una persona té atacs de migranya perquè té una predisposició genètica que en la majoria de les persones és hereditària. És a dir, hi ha famílies amb tendència a tenir migranya i d'altres que no. A partir d'aquí, quan una persona té aquesta predisposició genètica, un dels factors principals que desencadenen els atacs de migranya és el cansament, que pot passar per motius físics, emocionals, d'estrès o la barreja de tots ells.

Pel que fa a l'afectació més gran en dones que en homes, en migranya, igual que en moltes altres malalties, encara tenim molt a investigar sobre l'impacte hormonal en el cos en general i en el cervell en particular. L'únic que sabem és que la migranya és una malaltia en què hi ha més excitabilitat cortical al cervell. Es creu que, a més, és un cervell que tolera pitjor els estímuls canviants com, per exemple, una llum que parpelleja o sorolls seguits molt constants… Aquest tipus de canvis neurosensorials poden desencadenar atacs de migranya. Amb això vull dir que pensem que potser el canvi en els nivells d'estrogen és un dels factors que desencadena els episodis de migranya. Això cal imaginar-ho com arribar a un llindar a partir del qual es desencadenen els atacs… Vas sumant factors i un d'aquests factors poden ser els canvis hormonals cíclics que tenen lloc en la dona.

¿És possible evitar l'aparició d'una crisi i la cronificació de la migranya?

Podríem parlar, per això, de 3 pilars del tractament:

  • Portar un estil de vida saludable per no tenir atacs: minimitzar el cansament. Per això cal recuperar energia dormint i menjant adequadament, així com cuidant-nos, realitzant activitat física.

  • Tractaments preventius amb l'objectiu de reduir la freqüència, la durada i la intensitat dels atacs.

    Hi ha persones en les quals els atacs de migranya van en una escalada molt clara d'augment, tant de la freqüència com en la violència. Aquesta escalada d'augment se sol identificar en la majoria dels casos, és a dir, “la veiem venir”. I és aquí quan cal incidir com més aviat millor amb aquests tractaments preventius.

    És freqüent trobar-nos amb pacients que s'hi resisteixen perquè prefereixen no prendre's res. El problema és que cada cop tenim més evidència que demostra que, si no inicien tractaments preventius a temps, la malaltia s'estableix d'una manera que no es pot revertir.

  • Tractament de l'atac: tenim fàrmacs que poden ajudar a controlar tota la simptomatologia. Aquí és important tenir en compte que cal tractar ràpidament l'atac ja que si no, el fàrmac no s'absorbeix bé i per tant és menys eficaç.

¿Hi ha factors ambientals o de l'estil de vida que puguin modificar les persones que pateixen migranya per reduir la freqüència o la intensitat dels episodis? ¿Què recomanaria a un pacient amb migranya?

La meva recomanació seria, com indicava en la pregunta anterior, portar un estil de vida el més saludable possible, evitant en la mesura del possible qualsevol tipus de cansament ja sigui físic o psíquic. Una altra recomanació seria no abusar de la cafeïna.

Finalment, el meu consell seria sobretot que les persones que pateixen migranya no es donin per vençudes, que no desisteixin i que busquin el professional adequat perquè la medicina i els metges tenim maneres de poder-les ajudar.

¿Quins avenços hi ha hagut en el tractament? ¿Quines són les opcions disponibles actualment?

Ara tenim un nou tractament preventiu que bloqueja una proteïna que té un acrònim CGRP. Una altra alternativa de tractament és la injecció de bòtox i finalment els triptans per al tractament agut.

¿Cap on apunta la investigació? ¿Què es pot esperar en un futur proper pel que fa a l'abordatge de la migranya?

Estem investigant sobre nous mecanismes moleculars per intentar controlar la malaltia i també s'està desenvolupant molta investigació al voltant de la genètica de la migranya, per entendre millor si hi pogués haver maneres de controlar la malaltia o diagnosticar-la a través de biomarcadors.