Construint un futur sostenible :: Prensa Ibérica per El Corte Inglés
Estalvi energètic
Carregant
Construint un futur sostenible
aposta per les energies renovables
Daniela Pina

El Corte Inglés basa la seva estratègia mediambiental en tres àmbits: l'economia circular i el residu zero; el ‘packaging’ sostenible, i la lluita contra el canvi climàtic.


I és precisament en aquest últim punt en el qual la companyia inclou l'estalvi energètic, l'aposta per les energies renovables, així com la logística i mobilitat sostenible, les accions de mesurament i compensació, entre d'altres, com a aspectes clau per lluitar contra el canvi climàtic.


L'Organització de les Nacions Unides (ONU) preveu que el 2030 la població mundial arribi als 8.600 milions de persones, gairebé 1.000 milions més que el 2020. Un increment que repercutirà directament en un creixement simultani del consum energètic i, al mateix temps, comportarà una transformació cap a un model més sostenible. I és que canviar la manera com produïm, consumim i vivim és l'única alternativa per seguir sobrevivint. De fet, tal com asseguren associacions com el Fons Mundial per a la Naturalesa (WWF) el 2050 consumirem els recursos equivalents a dos planetes com la Terra.

En aquest procés, les grans empreses i multinacionals juguen un paper clau: a data d'avui, el sector industrial consumeix el 40% de l'energia mundial. Per això, recorre a combustibles fòssils com el petroli, el gas i el carbó, fonts energètiques no renovables que generen nivells de contaminació molt perjudicials per a l'atmosfera. És per això que, els últims anys, conceptes com l'estalvi energètic i les fonts d'energia netes s'han posicionat com la solució a la falta de recursos naturals no renovables. Segons la Xarxa Elèctrica d'Espanya (REE), la nuclear continua sent la principal font d'energia al nostre país. No obstant això, les energies netes i renovables estan guanyant cada vegada més força i ja suposen el 43,6% del total de l'energia generada a Espanya.

En aquesta línia treballa El Corte Inglés, que aquest any va llançar el seu nou Pla Director de Sostenibilitat i RSC 2021-2025 per construir el seu futur des de l'eix de la sostenibilitat i tenint com a referència el Pacte Verd Europeu, els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides per 2030 (ODS) i els Acords de París contra el Canvi Climàtic el 2050. A més, el grup està adherit al Pacte Mundial de Nacions Unides, un instrument de l'ONU a través del qual fa una crida a les empreses a incorporar 10 principis universals relacionats amb els drets humans, el treball, el medi ambient i la lluita contra la corrupció en les seves estratègies i operacions.


Disminució del consum elèctric

Així, El Corte Inglés ha decidit basar la seva estratègia mediambiental en tres punts clau: l'economia circular i el residu zero; el ‘packaging’ sostenible, i la lluita contra el canvi climàtic. A més, pel que fa al consum energètic, el grup s'ha proposat dos objectius: reduir l'electricitat consumida i apostar per energies netes. De fet, els últims cinc anys, la companyia ha aconseguit disminuir el seu consum elèctric gairebé un 25%. Concretament, en l'últim exercici el grup ha consumit un 10% menys que el 2019, una reducció molt més gran que en anys anteriors que significa un estalvi equivalent al consum que generen unes 43.000 llars en un any.


Els últims cinc anys, la companyia ha aconseguit disminuir el seu consum elèctric
gairebé un 25%

D'altra banda, els últims anys El Corte Inglés ha apostat per les energies netes aconseguint, el 2020, que el 100% de l'electricitat subministrada al grup a Espanya i el 55% a Portugal procedeixi exclusivament de fonts d'energia renovables.

Per tal d'augmentar el coneixement de l'ús que es fa de l'energia i identificar comportaments i possibles anomalies, el grup ha implantat el projecte Control de Consums. A través d'aquesta iniciativa, l'empresa vol optimitzar els seus sistemes consumidors a través de possibles ajustos en les instal·lacions i millores en les seves operatives. Per això, compta amb més de 4.000 punts de telemesura integrats en la majoria dels seus centres. A més d'aquest sistema, l'empresa realitza auditories energètiques en horari nocturn.

Al mateix temps, l'empresa ha invertit un total de 40 milions d'euros a millorar les seves instal·lacions en les àrees que més consum d'energia requereixen: il·luminació, climatització, fred comercial i elevació, entre d'altres. A més, en alguns dels seus centres compta amb instal·lacions solars fotovoltaiques i tèrmiques per a autoconsum.


Principals accions


Un altre dels punts que el grup ha reforçat per complir amb la seva estratègia ha estat incrementar la transparència mediambiental. Per això, El Corte Inglés ha començat a informar, per primera vegada, sobre el seu impacte en matèria climàtica mitjançant la Carbon Disclosure Project, una organització que ajuda empreses i ciutats a divulgar el seu impacte mediambiental. Una acció de què el grup ja ha anunciat la continuïtat en els propers anys.

Així mateix, el grup també ha posat èmfasi en la mobilitat sostenible implementant nous punts de recàrrega per a vehicles elèctrics als seus centres comercials. La companyia compta amb més de 200 punts de recàrrega als seus establiments, que equivalen a una cessió gratuïta als seus clients de 327.608 kWh. Un consum que s'ofereix per donar suport i promoure la mobilitat elèctrica, amb el valor afegit d'una energia 100% renovable amb garantia d'origen a Espanya.


Claus per reduir el consum energètic a la llar


Conscients que el canvi de model energètic és una qüestió global, en el qual tothom pot aportar el seu granet de sorra, El Corte Inglés ofereix en totes les gammes dels seus productes opcions per apostar pel medi ambient i reduir el consum elèctric. En aquest sentit, i coincidint amb el canvi de la factura de la llum i la pujada històrica del seu preu -un 25% superior a l'any 2020- el fet d'adquirir electrodomèstics que consumeixin menys energia és més important que mai. La Unió Europea acaba d'actualitzar la categoria dels electrodomèstics segons el seu nivell de consum. Es tracta de la certificació energètica i es divideix en set categories, de la A a la G, sent la A la categoria que menys consumeix i D la que més. Així, mentre una rentadora antiga pot portar a consumir 2.850 watts cada hora, les que disposen el certificat A només gasten uns 350 watts per hora. Un canvi significatiu en la factura mensual de la llum, però també en el futur de la planeta.

Una altra idea per reduir el consum elèctric a la llar és fer ús de la domòtica, és a dir, automatitzar un habitatge a través de la tecnologia. Per fer-ho possible, hi ha un ampli ventall de productes que aconseguiran controlar el consum de la llar. Des d’endolls intel·ligents que poden connectar-se i desconnectar-se a remot, fins a termòstats intel·ligents, capaços de regular sistemes de gran consum com la calefacció i l'aire condicionat. A més de controlar el consum energètic, la domòtica ofereix una infinitat de possibilitats per optimitzar les diferents funcionalitats d'una llar i millorar-ne l’ecosistema.

Finalment, per a aquelles llars en què els nens són els protagonistes, El Corte Inglés planteja una sèrie de mesures que ajudaran a reduir el consum elèctric. En aquest cas, brindar-los el coneixement perquè puguin entendre com es genera la llum i fer-los-en partícips a través de jocs és una de les formes més divertides de fer-los-ho comprendre.Manifest:
cap a un planeta més sostenible