Més de 80 anys a les files d'Esquerra Republicana i lluitant pels drets de la dona. Aquest és el llegat de la militant històrica Maria Casajuana, que ha mort aquest dijous a punt de fer els 99 anys.

El regidor de cultura i turisme a l'Ajuntament de Manresa per ERC, Ignasi Perramon, ha destacat "el coratge i l'empenta" de Casajuana. "Va ser una dona molt activa i molt implicada socialment", ha afirmat.

Casajuana va néixer el 23 de febrer de 1912 a Manresa. Des dels catorze anys i fins a la guerra, va treballar a la fàbrica Cal Roca, Cal Torres i a la Fàbrica Nova.

Va viure amb intensitat el període republicà i va ser una de les impulsores de la creació de l'espai d'emancipació de la dona arran de la proclamació del sufragi universal en la Constitució republicana el 1931. "Va treballar per la igualtat entre homes i dones dins i fora del partit", ha explicat Perramon.

A més de la seva militància a ERC, Casajuana va treballar des del sindicat CNT durant la República i la Guerra Civil. En temps de guerra també va exercir com a delegada del Ministeri de Defensa als hospitals de Manresa. "Treballava a la fàbrica tèxtil i quan acabava, anava als hospitals a atendre malalts", ha dit Perramon.

Una vida de dedicació als altres que s'ha vist reconeguda amb un premi en nom seu

Pel seu compromís polític i social, ERC i les JERC de Manresa van decidir homenatjar-la creant un premi que duu el seu nom i que cada any, amb motiu del 8 de Març, s'atorga a una manresana de trajectòria compromesa amb la societat. Enguany, serà la desena edició del guardó. Una ocasió que servirà també per recordar-la en l'acte que se celebrarà el proper 9 de març.