Els al·lèrgics al pol·len estan vivint una primavera complicada a Manresa. Les espècies que causen més al·lèrgies i que ja han començat a pol·linitzar ho estan fent per sobre de la mitjana dels darrers 18 anys. Hi ha espècies, com ara el plàtan, que fins i tot han batut rècords.

Les precipitacions d´aquest hivern a Manresa són la principal causa que les espècies hagin pol·linitzat més. Segons dades del Camp d´Aprenentatge del Bages, entre els mesos de novembre i febrer van caure a la ciutat 149,9 litres per metre quadrat. És el doble que l´any anterior (65,9) i està per sobre de la mitjana de la darrera dècada (132,4).

Segons la Societat Catalana d'Al·lèrgia i Immunologia Clínica les espècies que causen més al·lèrgia a Catalunya són les gramínies, l´olivera, la parietària, el xiprer i el plàtan. El xiprer i el plàtan ja han pol·linitzat a Manresa. Ara és el torn de les gramínies i la parietària i, a final de mes, de l´olivera.

L´estudi setmanal que realitza la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (constituïda per la Unitat de Botànica i l´Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB) mostra que totes les espècies més susceptibles de causar al·lèrgia que ja han pol·linitzat o estan en procés de fer-ho estan assolint registres superiors a la mitjana dels darrers 18 anys. El cas més extrem és el del plàtan: en una setmana va passar de produir 100 grans de pol·len per metre cúbic a 1.750. La mitjana dels darrers anys se situa en els 230 grans en els períodes més forts i, fins enguany, el rècord des del 1996 estava en els 1.000 grans.