Segueix-nos a les xarxes socials:

Manresa rebaixa el preu dels guals dels particulars i apuja el de les empreses

El 77% dels propietaris particulars veurà reduït el rebut enguany. Per contra, els aparcaments d'establiments que en fan un ús intensiu registraran augments que poden ser de fins al 100%

Manresa rebaixa el preu dels guals dels particulars i apuja el de les empreses

Ha entrat en vigor la reordenació de la tributació dels guals a Manresa que ha d'abaratir a l'entorn del 15% el rebut que paguen tres de cada quatre particulars, segons l'Ajuntament, i encarir entre el 50% i el 100%, segons la Cambra de Comerç i representants del teixit empresarial, el que paguen tan indústries i grans comerços dels polígons de la ciutat com aparcaments de rotació. Aquest any, l'Ajuntament de Manresa recaptarà 186.000 euros més per la taxa de guals.

Això podria portar a pensar que l'ordenança serà més cara per a tothom, però no és així.

Per dos factors, un és que la reordenació de la tributació s'ha fet després d'un treball de camp que ha fet emergir que a la ciutat hi havia més de sis-centes entrades amb gual que no pagaven la taxa corresponent i ho hauran de fer a partir d'ara. L'Ajuntament ha fet aflorar aquesta situació mitjançant un estudi realitzat per una empresa externa.

L'altre factor és que a l'ordenança de guals, pel que fa referència a propietaris privats, majoritàriament hi ha una rebaixa. Segons el regidor d'Hisenda, Josep Maria Sala, «el 77,3% dels guals de Manresa pagaran el 2017 menys que el 2016, i això afecta sobretot propietaris particulars». El mateix regidor adverteix que «una altra cosa són els guals de les empreses» i assegura que amb els canvis introduïts «si a algú se li demana esforç és a l'empresa no al treballador».

Un canvi amb detractors

Cal recordar que la Cambra de Comerç, amb el suport de la Taula de la Construcció i les associacions de polígons industrials va presentar una al·legació conjunta després que els representants empresarials fessin públic que els guals pujarien enguany entre el 50% i el 100%.

Consideren que la taxa de guals perjudica tant indústries i aparcaments de grans comerços als polígons de la ciutat com aparcaments de rotació i petits negocis d'instal·lacions, reparacions o serveis ubicats al nucli urbà.

L'al·legació va ser desestimada perquè l'equip de govern de CDC i ERC ha volgut adequar la quantia de la taxa a l'aprofitament real del gual pel que fa tant a la seva llargada com al nivell d'intensitat amb què s'utilitza. Per això s'ha canviat el sistema d'amidament amb trams de vint centímetres en comtes de metres.

Prem per veure més contingut per a tu