Entre el dia 7 i el 15 de desembre el nombre de víctimes mortals en centres assistencials de Manresa ha passat de 290 a 302, dotze més. D´aquesta forma se supera la barrera de les tres-centes i, si no hi ha aturador, s´obre una luctuosa nova pàgina de l´epidèmia a la capital del Bages. Ahir, hi havia 64 pacients ingressat per covid a Althaia i 33 a Sant Andreu, 97 en total. Ahir, Althaia va fer públic que s´havia produït un canvi de tendència que s´estava traduint en un repunt dels ingressos provocats per la covid-19. Althaia va assolir el punt àlgid el dia 9 de novembre amb 91 pacients hospitalitzats i a partir d´aquí va començar el descens fins a l´11 de desembre, en què hi havia 53 pacients ingressats. Però han tornat a augmentar i ja n´hi ha 64.

Les dades epidemiològiques han empitjorat aquesta setmana, cosa que fa preveure que en breu pugui començar una tercera onada si la situació no es reverteix. Per tot això, la institució ha fet una molt seriosa crida a la responsabilitat i demana a la ciutadania que segueixi les indicacions de les autoritats sanitàries de cara a les festes de Nadal.

Avisa que hi ha equips de reforç per a l´atenció covid que s´havien retirat en millorar la situació de la segona onada, que s´han hagut d´activar de nou per l´increment d´ingressos. És el cas de professionals dels serveis d´Anestesiologia i Pneumologia, així com Infermeria de l´àrea quirúrgica, que estan donant suport a l´àrea de crítics. També s´han activat altra vegada els equips multidisciplinaris formats per professionals de diferents especialitats mèdiques que estan donant suport a les plantes d´hospitalització.

De nou, això dificulta el desenvolupament de l´activitat no covid, especialment a l´àrea quirúrgica. Segons Althaia, tot i que intenta contractar nous professionals «una manca generalitzada tant de professionals mèdics com d´infermeria impedeix reforçar els diferents equips».

A diferència de la primera onada, l´activitat assistencial s´està compaginant amb una elevada pressió de patologia no covid, ja que, a més de l´activitat habitual, s´ha d´assumir la derivada de l´aturada dels mesos de març i abril.

S´està realitzant tota l´activitat acumulada a les àrees ambulatòries i quirúrgiques, així com les proves diagnòstiques que no es van poder fer durant la primera onada de la pandèmia.

Anul·lació d'operacions

En aquesta segona onada, alguns dels professionals del bloc quirúrgic estan donant suport a l´atenció dels pacients crítics amb covid i per aquest motiu s´han hagut d´anul·lar algunes intervencions. La setmana més crítica, la tercera de novembre, es va arribar a anul·lar un 20% de l´activitat. Tot i això, gràcies a l´esforç i implicació de tots els professionals, es preveu tancar l´any amb un nivell d´activitat molt proper als objectius proposats. Per tot plegat Althaia demana l´ajut de la ciutadania.