Regió7

Regió7

"La principal motivació per vacunar-se al Palau Firal era la por a infectar la família"

Una recerca de l’ICS a la Catalunya central mostra que la meitat de la població que es va vacunar a Manresa ho va fer principalment per evitar encomanar el virus al seu entorn i també per socilaitzar-se i viatjar

Imatge d’arxiu de vacunació al Palau Firal de Manresa | ARXIU/MIREIA ARSO Francesc Galindo. Manresa

Protegir la família de la covid. Aquesta va ser la principal motivació a l’hora de vacunar-se contra el coronavirus, segons un estudi que ha dut a terme l’Àrea de Recerca i Innovació de l’Institut Català de la Salut a la Catalunya central. L’objectiu del treball era saber el motiu pel qual la població es vacunava.

El treball és innovador perquè n’hi ha pocs sobre les raons que motiven una persona a injectar-se un vaccí. Segons els resultats de la recerca, gairebé la meitat de la població que es va anar a vacunar al Palau Firal de Manresa ho va fer per no encomanar el virus a la família; el 40 % per por a infectar-se ell mateix de la malaltia; el 31 % per poder fer vida social; i el 30 % per poder viatjar. 

Prop de 1.500 enquestes

L’estudi es va fer els mesos de juliol, agost i setembre del 2021, entre persones de 18 a 60 anys. 1.485 van contestar una enquesta un cop havien rebut la vacuna al Palau Firal mateix i mentre s’esperaven els 5 o 10 minuts de rigor per controlar si patien algun efecte advers. L’ha liderat la investigadora i doctora en infermeria de l’ICS a la Catalunya central, Glòria Saüch. Ha comptat amb el suport de l’Àrea de Recerca i personal administratiu de l’ICS del Palau Firal. 

Saüch anava a vacunar al Palau Firal «i vaig veure que hi havia una gran afluència de gent», ha explicat a Regió7. «Vaig pensar que ho feia per socialitzar-se i poder viatjar, i se’m va acudir fer l’estudi». Es va dissenyar una enquesta demanant la principal motivació per vacunar-se, a més a més d’altres dades com edat o professió. «A l’hora de fer l’anàlisi vam veure que la principal motivació era la por a infectar a la família». El resultat «ens va sorprendre. Ens ho podíem esperar de la gent més gran, però pensàvem que els joves es vacunaven per socialitzar-se».

De l’estudi se n’han extret altres conclusions. Les persones que no eren del Bages i es vacunaven a Manresa ho feien per motius laborals; els usuaris de més edat eren els qui no tenien tanta por a encomanar la malaltia; les dones en tenien més que els homes; i els solters es vacunaven per poder viatjar. L’enquesta es va fer a l’estiu, en període de vacances.

L’estudi va cridar l’atenció de la revista internacional Vaccine, que l’ha publicat. És una publicació mensual dedicada a difondre articles científics rellevants en el camp de la vacunació.

L’estudi sobre les raons de la gent a vacunar-se contra la covid afirma que «és important determinar les motivacions de salut que contribueixen a la decisió de vacunar-se». A partir d’aquí considera que la recerca pot ajudar a dissenyar i establir estratègies per millorar la motivació a l’hora de dur a terme campanyes de vacunació no tan sols contra el coronavirus com és aquest cas, sinó també per altres malalties com per exemple la grip. «El treball pot motivar estudis amb un enfocament més qualitatiu, i també adreçat a grups de població concrets, sentencia.

Al treball es recorda que la vacunar contra la covid és la principal estratègia per lluitar contra la malaltia a tot el món. La vacunació, però, és a una inte

Compartir l'article

stats