La Festa Major de Manresa 2022 ja ha començat, i ho ha fet amb molt ritme. Amb el Correaigua suspès per la sequera, ha estat la 13a Trobada de Bateries l’encarregada de donar aquest dissabte a la tarda el tret de sortida festiu, amb la participació d’una quarantena de músics i una plaça Sant Domènec plena de públic. Alguns dels músics repetien d’anys anteriors i d’altres s’hi estrenaven, segons apuntava Ernest Larroya, un dels organitzadors. 

39 bateries amenitzen la plaça Sant Domènec en l'inici de la Festa Major

39 bateries amenitzen la plaça Sant Domènec en l'inici de la Festa Major Alex Guerrero

Dos d’ells eren els germans Fermí i Júlia Rojo, dos dels membres més petits de la trobada. Tenen 11 i 9 anys, respectivament, i toquen la bateria perquè el seu pare els hi va ensenyar. El Fermí ja ha participat «en 3 trobades de bateries a Manresa i 2 a Artés», comentava a aquest diari una estona abans de començar l’actuació. En canvi, per a la seva germana Júlia va ser la seva estrena, ja que era el primer cop que tocava en una trobada i davant de tanta gent. 

En l’altre extrem d’edat hi havia Albert Mallorca, un dels organitzadors i el més veterà del grup. Té 52 anys i porta des dels 18 tocant la bateria de manera professional, tot i que la seva passió per aquest instrument li ve «des de que era ben petit, als 7 anys», assenyalava. El primer cop que va participar en una trobada de bateries va ser l’any 1996 a la plaça Catalunya de Barcelona, juntament amb d’altres 104 persones. A la de Manresa s’hi va iniciar l’any 2011. Mallorca destacava que «molta gent li agrada el que fem perquè toquem cançons conegudes que tothom ha escoltat i coneix». També afegia que al llarg dels anys hi ha hagut un canvi de model i «actualment es treballa a través del concepte drumless, que significa que no hi ha tanta bateria, passa a un segon pla». 

Mentre s’acostava el moment per començar la trobada, la plaça Sant Domènec s’anava omplint de gom a gom per seguir les 13 peces que van interpretar. Temes que anaven des del rock del grup Foo Fighters fins a la música clàssica de Palladio, que va obrir el repertori musical, passant per formacions com My Chemical Romance, AC/DC, Smash Mouth, Imagine Dragons, El Mirall i la cantant Dua Lipa. Un dels moments que més ha captat l’atenció del públic ha estat quan ha sonat All of me, del cantant John Legend, que ha anat acompanyada d’un número acrobàtic de circ amb teles aèries. Al llarg de la tarda també han sonat temes tan diversos com Chandalier, de Sia, Welcome to my life, de Simple Plan, Ay mamá, de Rigoberta Bandini, i Wake me up when september ends, de Green Day, que ha posat punt i final a prop d’una hora i mitja de música amb molt de ritme.