D

urant tres setmanes del mes d'octubre ha tingut lloc a Roma el Sínode especial per a l'Àfrica, de l'Església catòlica. Hi han participat bisbes i experts de tots els països africans, un total de 300 persones. El tema del sínode era: "Reconciliació, justícia i pau". Tres punts que marquen tres urgències per a aquell continent oblidat per gairebé tot l'Occident excepte, entre altres, pels interessos de les grans multinacionals que exploten matèries primeres, atien conflictes i corrompen líders. El resultat és la injustícia i les guerres. El lema era, doncs, extremadament actual: l'obra de l'Església catòlica a favor de la pau, la justícia i la reconciliació entre ètnies, grups polítics, religions i a l'interior mateix de l'Església.

El resultat del debat en el sínode -que de moment té forma de conclusions i ha de concretar-se en actituds i actuacions- engloba aspectes de la màxima actualitat per al progrés del continent africà. S'hi expressa la necessitat d'un esforç de reconciliació personal i comunitària; del diàleg interreligiós, especialment amb l'islam i les religions tradicionals africanes; del respecte per la diversitat ètnica; de l'acompanyament de les dones temptades d'avortar, o que hagin avortat, i la denúncia de la banalització de l'avortament; del desenrotllament dels valors culturals africans; de l'autocrítica de la mateixa Església i en especial de l'actuació d'una part del seu clergat; de la promoció de les dones i la seva integració més àmplia en les estructures de l'Església, especialment en els llocs de decisió; del tractament integral de la plaga de la sida, la denúncia de la injustícia que suposa que les indústries farmacèutiques d'Occident no facilitin els medicaments necessaris per combatre-la, així com la formació de les parelles infectades perquè prenguin decisions lliures i responsables. Finalment, el sínode invoca l'abolició total i universal de la pena de mort, un punt important en un continent en molts països del qual continua dominant aquesta pràctica.

Es tracta d'un esdeveniment important per a una part del món amb unes problemàtiques complicades i urgents, on hi ha uns 150 milions de catòlics, una Església molt viva i jove.

N'heu sentit a parlar, en els mitjans de comunicació del nostre país? Sense més comentaris.