E

s veu que hi ha una mena de vaga de multes mandroses per part de la Policia Local de Manresa, però la veritat és que no trobo la circulació de la ciutat gaire més embolicada per aquesta causa. Aquest és un fenomen que també han detectat altres ciutadans, i que ens hauria de causar una certa perplexitat si no fos perquè ja fa temps que se'ns està esgotant la capacitat de sorpresa. Potser al final serà cert que la millor norma és la que no existeix, tesi en la qual coincideixen els anarquistes llibertaris i els capitalistes ultraliberals.

Els qui tenim una certa edat (i una certa tendència a explicar batalletes) recordem quan la plaça de la farola tenia circulació en totes direccions, que s'articulava en rodó al voltant d'un illot central presidit per la popular farola -ara desplaçada a un costat. Aquella va ser, probablement, la primera rotonda de Manresa, i complia raonablement la seva funció. A l'illot, de vegades, hi havia un guàrdia municipal que regulava el trànsit, i altres vegades no hi era i els conductors s'espavilaven tots sols. La brama ciutadana que, fins on recordo, les meves observacions tendien a confirmar, era que la circulació hi resultava molt més fluida en absència del guàrdia, i que en la seva presència s'hi incrementaven les cues.

D'aquella experiència n'hauríem d'haver tret la conclusió que la policia s'ha de reservar per a quan les coses no funcionen soles. I en el cas del trànsit, per a quan es forma el col·lapse i no hi ha manera que es desenredi tot sol. Però tant en els temps passats de multes abundoses com en els presents de multes escadusseres, tothom que es veu atrapat en un embús es fa la mateixa pregunta: on són els guàrdies? Molts dels col·lapses són deguts a conductors que paren "un momentet" de deu minuts al mig del carrer i ho aturen tot, però aquestes actituds ja es donaven abans, i se'n sortien sense càstig. Molts ciutadans estan convençuts que la majoria de multes se les enduen els conductors bonifacis que un dia es despisten, i no els infractors conscients i sistemàtics que ja saben quan, com i on poden infringir amb més garanties d'impunitat.

Per cert, que la laxitud multadora ha tingut com a efecte col·lateral l'habilitació, en la pràctica, d'un gran nombre de places d'aparcament en teoria prohibides, l'existència de les quals no sembla perjudicar ningú i, en canvi, evita que els seus usuaris donin voltes i més voltes per la teranyina del centre. Per tant, benvinguda sigui la vaga de multes mandroses, i a veure si s'animen els vigilants de la zona blava i s'hi afegeixen.