F

a pocs dies en una de les cèntriques llibreries de Barcelona vaig poder assistir a la presentació del llibre d'en Bienve Moya Una mà de sants, les històries fantàstiques d'Àgata, Antoni, Cristòfol, Jordi, Medir i Pere, de la Magrana .

La presentació va ser com un acte de jubileu, hi eren quasi tots, en Josep Bargalló, exconseller de Cultura, antic conseller en cap i expresident de l'Institut Ramon Llull; en Jordi Bertran, de la Fira de Manresa i una de les persones que més han escrit sobre el foc i les seves festes; en Manel Cuyàs el biògraf d'en Pujol -l'antic president.

Tant els presentadors com els presentats van glossar els sants catalans i la seva pervivència en l'actualitat com a mites o referents festius.

Ara que hi ha una certa recança a parlar de religió i de sants, sembla que aquest neoanticlericalisme copiat del carrincló i decimonònic menjacapellans va ser afrontat amb normalitat pels ponents a l'acte d'en Bienve Moya i per la concurrència, entre la qual hi era. En Bienve Moya és un savi, un erudit i, a més a més, divertit. El llibre parla dels Pinós, Hug de Mataplana, del comte Arnau, però també del Forat d'Estela del Roc d'Oró (ens diu que hi havia una serp) i dels usos de Fava...

En Kap-devila, ninotaire del Regió7, ha tret un altre llibre bàsic que complementa l'anterior, Si los Curas y Frailes supieran, d'Ediciones de la Tempestad, antologia d'acudits i dibuixos anticlericals. Espero que molts d'aquests diputats i polítics menjacapellans comprin i llegeixin aquest llibre, els que diuen ara "és una estúpida còpia i mal digerida del que ja s'havia dit fa més de cent anys".

En Jaume Capdevila fa un bon pròleg a la introducció del material publicat per ell, inventariat i recollit. En aquestes comarques, curulles d'esglésies i santuaris el juliol del 1936, es van cremar i destruir pràcticament totes, no és estranya, doncs, la febre iconoclasta de les "masses".

Després de llegir aquest llibre un ja queda vacunat per a tota vida de l'anticlericalisme, estúpid, frívol i sense cap mena de fonament científic. Dues bones possibilitats de llibre per fruir, divertir-se, riure i saber-ne una mica més, dels sants, de sant Jordi i dels menjacapellans.