Segueix-nos a les xarxes socials:

Aprofitar els errors del contrari

Tres factors (o actors) van convertir l'1 d'octubre de l'any passat en una victòria de l'independentisme. En primer lloc, el Govern, i la majoria parlamentària, que va fer el que va dir que faria i va garantir, malgrat els nombrosos entrebancs, urnes, paperetes, cens i locals electorals. En segon lloc, la gent, que va respondre per sobre de les millors expectatives, que es va mobilitzar cada cop que va caldre els dies previs al referèndum i es va personar als col·legis electorals des del dia abans per protegir-los amb la pròpia presència. Però l'1 d'octubre fou un èxit també -i temo que sobretot- perquè l'Estat, presoner de la pròpia supèrbia, va cometre un greu error de càlcul en programar un ús de la violència que, no només és políticament i moralment reprovable, sinó també del tot contraproduent per als interessos de qui l'ordena.

Si és que ho havíem parlat mil vegades: calia posar les urnes passés el que passés, perquè

-dèiem- no seran tan rucs d'endur-se-les a cops de porra, i menys ara quan tothom té una càmera connectada al món a la butxaca. I sí, van ser tan rucs, i en lloc de limitar-se a menystenir el referèndum i a negar-li validesa legal, que hauria estat el més intel·ligent per part seva, van deixar-se portar per la dinàmica repressiva que ells mateixos havien engegat i van convertir el que hauria pogut ser poc més que un altre 9-N en un referèndum de proporcions -mai millor dit- èpiques.

Hi ha qui diu que el govern espanyol era perfectament conscient de la imatge nefasta que projectarien a l'exterior però que, tot i amb això, van voler prioritzar una altra lectura dels fets, la d'un Estat disposat al que calgui per mantenir el control del territori. Potser sí, però fins i tot en aquest cas l'aposta els hauria sortit malament. Perquè no és només el prestigi internacional del Regne d'Espanya el que en va sortir tocat, ho fou també, i de forma molt més àmplia del que ningú pensava, el seu suport intern a Catalunya. Milers de catalans i catalanes que no pensaven anar a votar, que no compartien les premisses de l'independentisme,van fer cap als col·legis en veure les primeres imatges de les càrregues. Les porres de l'1 d'0ctubre no només van situar el país i la reivindicació sobiranista al món, també es convertiren en una potentíssima màquina de crear desafectes a l'Estat arreu del territori. De totes les lliçons que vam extreure d'aquell diumenge, per mi a la més destacable és que, efectivament, l'Estat també s'equivoca.

En rugbi, quan un partit està travat, quan cap dels dos equips sembla capaç de guanyar ter-reny, els entrenadors acostumen a recomanar tres coses: assegurar la possessió de la pilota, mirar de sorprendre l'adversari i, sobretot, aprofitar els errors del contrari. Actualment, l'Estat i l'unionisme no tenen força ni estratègia per vèncer l'independentisme i recuperar el suport perdut, però el moviment partidari de la República (Govern inclòs) tampoc té els mitjans ni els aliats per fer-la realitat, per implementar-la immediatament. Avançarà (i guanyarà) qui porti la iniciativa, qui sigui capaç de no fer sempre el que l'altre espera que faci i, per descomptat, qui cometi menys errors.

Prem per veure més contingut per a tu