10 de gener de 2019
10.01.2019

EXPOSICIÓ 40 ANYS REGIÓ7 | PUIGCERDÀ


Equip mèdic cerdà i de confiança

Els nord-cerdans trien el metge i després l'Estat els retorna els diners que els ha costat

09.01.2019 | 23:42

La frontera estatal a la Cerdanya és pràcticament invisible. Això no vol dir que hi hagi aspectes culturals que de tan diferents que són suposen encara una divisió entre els cerdans d'un i altre costat de la línia estatal.

A les sales d'espera de l'hospital tots els pacients són iguals. Les sensacions de l'escenari així ho faciliten, amb rètols i personal en totes les llengües. Hi ha, no obstant això, una diferència entre els pacients del nord i els del sud. Per als cerdans inscrits al sistema sanitari del CatSalut anar a l'hospital, i prèviament al CAP, és una acció automàtica. La modernització del sistema sanitari de les últimes dècades ha consolidat l'atenció mèdica universal i impersonal i ha substituït aquella antiga figura del metge de família. Una figura encara molt present a la cultura cerdana, fins al punt que a molts pobles encara hi ha la casa del metge, el carrer del doctor tal i molts padrins enyoren els seus noms il·lustres.

Per als pacients cerdans del costat nord de la frontera, anar a l'hospital és, en canvi, una tria. El seu sistema sanitari ha blindat la figura històrica del metge de família i són molts els llinatges que es posen en mans d'un doctor que ho sap tot de l'historial mèdic de cada casa. Els nord-cerdans trien el metge i després l'Estat els retorna els diners que els ha costat. L'hospital té el repte difícil de convèncer-los i esdevenir el seu equip mèdic de confiança.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Club Subscriptor Regió7

Avantatges i ofertes

Consulta les promocions exclusives vigents per als subscriptors de Regió7. 

 
Quiosc Regió7

Consulta l'exemplar d'avui

Al quiosc del diari pots llegir en format digital l'edició publicada en paper. 

 
L'últim El més llegit