En aquest país, tenim el problema que fem les coses excessivament tard», deia ahir en una entrevista a aquest diari el nou director de l'Oficina per a la Reforma Horària de la Generalitat, el manresà Alexis Serra. Citava molts exemples: els entrenaments esportius, els programes de màxima audiència...

Per reorganitzar millor els horaris i conciliar-los amb la vida familiar, defensava quelcom tan raonable, i tan europeu, com avançar la finalització de la jornada laboral i no destinar tant temps a dinar. Per fer això, però, cal estendre abans un canvi d'hàbits que, va indicar, no implicaria necessàriament llevar-se més d'hora, sinó, sobretot, anar a dormir abans.

Aquest debat va lligat necessàriament a un altre: suprimir o no el canvi d'hora i mantenir tot l'any l'horari d'hivern, o el d'estiu. Que algun dia deixem de modificar les agulles del rellotge cada sis mesos és del tot lògic. El que no tinc tan clar és que s'hagi d'imposar el calendari d'hivern. De debò volem que, al juny i al juliol, a les 9 del vespre ja sigui fosc? De debò volem que a l'agost, el mes en què molts fan vacances, a les 8 sigui gairebé negra nit? Senyors responsables dels horaris, facin el que creguin oportú per reorganitzar-los millor, però no ens treguin la magnífica claror dels capvespres d'estiu. No m'imagino fent la cervesa en una terrasseta abans de sopar sota la llum artificial dels fanals.