Atenció, votants de la CUP: si en la campanya de les municipals de Manresa veuen un acte protagonitzat per Elisenda Alamany i Joan Josep Nuet, no s'equivoquin. No és un míting dels postcomuns ni dels postcomunistes. És de la seva benvolguda formació. No cometran traïció ni desafecció si s'aturen a escoltar o fins i tot si aplaudeixen.

La CUP es presenta a la ciutat dins una candidatura anomenada Fem Manresa, que dissabte passat va fer acte públic amb aquestes dues personalitats dalt de l'escenari. Els altres socis de la coalició són Esquerra Unida i Alternativa (Nuet) i Som Alternativa, el grup d'Albano Dante Fachin, que havia tingut els seus més i menys amb Alamany abans que aquesta donés el cop de porta. Ja se sap que el front revolucionari es fa i es desfà contínuament.

Avui es presenta la llista de Junts per Manresa. No s'equivoquin: és Convergència, o sigui, el PDeCAT. Convergència i Esquerra van anar junts a les autonòmiques del 2015 amb el nom de Junts pel Sí. Al cap de dos anys, els convergents van ser llestos i es van quedar el «Junts», amb l'exiliat Puigdemont com a estendard. Ara apliquen l'invent a les municipals. Però són els convergents, o postconvergents, amb el mateix Valentí Junyent que van presentar amb èxit el 2011 i el 2015.

Ara és quan toca fer l'acudit i proposar que les dues formacions s'uneixin en una candidatura titulada «Junts Fem Manresa». Al capdavall, fa quatre anys Convergència i la CUP van votar plegats el Pla General d'Urbanisme que rebutjava Esquer-ra.

Els altres partits no s'apunten al mateix joc onomàstic. En dècades pretèrites hi hagué una Esquerra Nacionalista de Manresa, amb ERC a dins, però això és història. Ara tant ERC com el PSC o Ciutadans estan molt segurs del valor de les seves sigles, i les utilitzen a les eleccions. No és el cas del PDeCAT, amb tot l'embolic en què estan immersos. El seu és un rebateig comprensible, tot i que el principal actiu per a les urnes manresanes es podria resumir en aquest eslògan: «Vota el batlle que hi ha ara, no ha fet cap animalada».

En canvi, la CUP és una sigla molt potent, amb una personalitat definida, amb requesta indubtable en un sector de la ciutadania. No s'acaba de veure la utilitat de renunciar-hi o de reduir-la a una de les tres «mosques» de la part inferior del logotip. Si no és impedir que uns quants vots d'esquerres es perdin per l'aigüera de les candidatures que no aconsegueixen cap regidor. Compensarà?