Si l'any 2015, just després de les eleccions municipals, ens haguessin dit que l'octubre de l'any 17 institucions, ciutadania i societat civil, a l'una, organitzarien un referèndum d'autodeterminació, ens hauria estat molt difícil de creure.

Si a més ens haguessin dit que el preu pagat per exercir la democràcia seria de més d'un miler de ferits, centenars de represaliats i represaliades, i preses i presos polítics i exiliats, senzillament no ens ho hauríem cregut.

A Manresa, l'1 d'octubre del 2017, 25.424 ciutadans i ciutadanes van votar en el referèndum d'autodeterminació, assumint el repte de la democràcia, autoorganitzant-se per obrir les escoles i permetent el dret universal a opinar. La ciutadania organitzada, conjuntament amb l'administració, va ser capaç de plantar cara a les prohibicions de jutges i jutgesses i, col·lectivament, va negar la legitimitat als qui fan de la Constitució un tòtem en contra dels drets universals.

Aquell octubre, els manresans i manresanes van escriure la història, i es van fer hereus de la ciutat que va ser capaç d'impulsar la construcció de la Sèquia en ple segle XIV, es van fer hereus de les treballadores que en ple franquisme van organitzar la primera vaga obrera en pro dels drets laborals, i es van fer hereus de la Manresa de les Bases de Manresa, la primera constitució catalana.

Avui, un any llarg després, ens hem de reconèixer orgullosos d'haver passat de demanar el «dret a l'autodeterminació» a haver-lo exercit. A la nostra ciutat, ens vam autodeterminar, junts, sense demanar d'on venia cadascú, sense demanar quin partit votava, confiant els uns en els altres. La democràcia ens va fer lliures.

Ara, a les portes d'unes noves eleccions municipals, en un mandat que esdevindrà crucial, cal que tots els candidats i candidates dels partits demòcrates assumeixin com a propi el mandat de l'1 d'octubre del 2017, que assumeixin com a propi l'anhel dels més de 25.000 ciutadans i ciutadanes que, sense por i assumint riscos, van defensar les escoles i van defensar la democràcia, creant una muralla humana, sòlida, solidària, intergeneracional i d'amplitud ideològica com mai s'havia vist.

Així doncs, convidem tots els candidats i candidates, del primer a l'últim, a tenir un compromís públic i ferm per fer de Manresa punta de llança en la lluita per la consolidació de la democràcia i la República, i que, responent a l'exemple d'unitat, fermesa i integritat que va demostrar la ciutadania l'1 d'octubre del 2017, s'obliguin a trobar fórmules organitzatives que dibuixin aquell esperit amb el qual institució i ciutadania organitzada van superar les prohibicions de l'Estat, fent possible allò que només dos anys abans semblava impossible.

Perquè, o serem República, o no serem.