Diuen que existeix una certa animadversió de Berga cap a Manresa. Fa pocs dies sopant a la berguedana plaça Maragall, al restaurant Corpus -apunteu el nom, relaxeu-vos a l'espai, emocioneu-vos amb la cuina i m'ho agraireu-, una jove promesa de la música d'aquella ciutat, Lluís Gual Gasull, em feia notar que una de les principals vies d'entrada al nucli urbà és la carretera de Sant Fruitós, no pas de Manresa, referint-se a la C-16. No sé si el sentiment generalitzat és recíproc però a mi els berguedans a més de caure'm bé m'il·lusionen; m'enamora el paisatge del Berguedà de sempre i em captiva el tarannà de la seva gent d'ara.

La Generalitat ha engegat una campa-nya turística per promocionar la comarca veïna a Barcelona sota el lema « Pastureig al Berguedà»; pasturar és l'acció de menjar-se l'herba dels camps, no hi trobo la volta renovadora quan és el que fa dècades que practiquen els urbanites de la capital; envaeixen els boscos i col·lapsen les carreteres, passant d'esquena per les realitats i les necessitats del territori. El potencial del Berguedà va molt més enllà del típic i tòpic reclam turístic, tinc la impressió que autors i promotors de l'eslògan han pasturat molt però han rumiat poc. La comarca, més enllà de rostollar, té la capacitat d'innovar i transformar; l'Associació Comarcal d'Empresaris ha impulsat un canvi generacional amb gent preparada de tots els sectors, per impulsar econòmicament el territori convertint-lo en punt de trobada d'emprenedors i referència de desenvolupament; el Konvent, a Cal Rosal, és un espai creatiu que ha recuperat un patrimoni industrial en desús, convertint-se en laboratori experimental humà i artístic, una alternativa al marc cultural institucional recollida i aplaudida a les pàgines de la premsa internacional més rellevant; el parc temàtic Horrorland a Cercs, que rep milers de visitants, és una iniciativa jove que ha estat mereixedora de l'Scare Awars com a millor esdeveniment europeu de l'any... per posar alguns dels molts exemples de vitalitat i metamorfosi berguedana.

En opinió d'un manresà, la campanya no fa justícia a les capacitats reals d'aquest territori, això sol passar quan les ments d'encefalograma polític pla i neurona de disseny es posen a pensar. Parlant del que us deia, el proper 11 d'octubre, dins la Fira Mediterrània, Obeses i la Cobla Berga Jove presenten un espectacle revolucionari amb un sorprenent maridatge de tradició i modernitat; per fer possible aquesta agosarada innovació, Arnau Tordera i els joves de la cobla berguedana han fet de tot menys rostollar, el que està clar és que han creat molt i han pasturat poc. Potser comença a ser hora de posar en valor una comarca que, més enllà del pasturatge, té la capacitat d'engrescar, motivar, innovar i transformar... en sentirem a parlar.