La Festa de la Misteriosa Llum, que Manresa ve celebrant en commemoració d'un fet ocorregut el 21 de febrer de 1345, ha sabut evolucionar sense perdre l'essència.

La primera referència documental és del 1534, i anava a càrrec de la Confraria de la Santíssima Trinitat, sent una celebració bàsicament religiosa. A partir del segle XIX va anar adquirint una vessant més cívica i la Confraria encarregava les tasques concretes de l'organització a uns «administradors», persones escollides a títol individual (documentades des de 1812); i des de 1970, va passar a designar una entitat de la ciutat, que sense oblidar els que són significatius, va donar pas a un gran ventall d'actes culturals, socials i esportius enriquint la celebració.

El 23 de maig de 1995, es va crear l'Associació «La Misteriosa Llum»: «Una entitat sense ànim de lucre, per a la realització i organització d'activitats en motiu de la celebració anual de la Festa de la Misteriosa Llum de Manresa»; sent la continuadora de la Confraria, que es va dissoldre. L'estructura dels seus òrgans de govern són: El Patronat; La Junta i El Plenari.

La trajectòria i l'evolució que ha fet la Festa de la Llum, amb l'ajut indispensable de l'Ajuntament, és important gràcies a les entitats administradores i a la Junta de l'Associació que hi ha anat afegit, gradualment, altres actes que han esdevingut rellevants:La Fira de l'Aixada (des de 1998), fira-mercat medieval amb activitats i escenificacions, que s'organitza conjuntament amb l'entitat «Manresa de Festa»; El Premi literari Amat Piniella (des de 2001), de novel·la històrica centrada en els grans moviments socials contemporanis, conjuntament amb Òmnium Cultural Bages-Moianès, com a hereu i actualització dels Jocs Florals que es realitzaven; La representació d'El Misteri de la Llum (des del 2011), teatre litúrgic a semblança medieval, conjuntament amb «Manresa de Festa» i patrocinat pel Parc de la Sèquia; L'escenificació de La Concòrdia (des de 2012), que varen signar els representants del bisbe, del rei i del conseller en cap (19.11.1345), com a continuació de l'Arribada de la Llum i l'Aigua, al monument de la Llum; L'Encesa de la nova Llum (des de 2013), a la plaça de Sant Domènec i voltants, que organitza Òmnium Cultural del Bages-Moianès; Els Jardins de Llum (des de 2015), recorregut d'intervencions artístiques d'autors de diferents disciplines i vinculades a «la Llum i l'Aigua», per recrear un jardí de nit ple de llum, organitzat per l'Associació Misteriosa Llum amb la col·laboració de la Taula d'Arts Visuals de la Catalunya Central i Òmnium Cultural Bages-Moianès.

Enguany alguns d'aquests actes no s'han pogut realitzar, però el seus administradors, l'Associació Cultural El Galliner, han sabut adaptar-se a la problemàtica sanitària i han estat a l'alçada: han fet una Festa de la Llum esplèndida, afegint nous actes que, al menys alguns d'ells, poden continuar en anys successius. Cal innovar però sense oblidar les arrels i el significat que té. Moltes felicitats!

Des del meu càrrec en el servei de Protocol vaig col·laborar amb l'Associació «La Misteriosa Llum» i vaig poder participar de la il·lusió, dedicació altruista i entusiasta que hi posen. Cada any el grup d'administradors hi aporta creativitat i nova empenta, de manera que entre tots fem possible que la «Llum» continuï viva, amb el seu simbolisme, contribuint de manera privilegiada a reforçar la identitat de la nostra ciutat.