Segueix-nos a les xarxes socials:

Farmacèutics: una vocació de servei

Els professionals de farmàcia, els apotecaris, són uns agents sanitaris claus en l’assistència sanitària, ja que, en primera línia i de forma directa i presencial, atenen els pacients en llargues jornades de treball.

En els moments més durs de la pandèmia, quan els ciutadans cada nit aplaudien els professionals de la sanitat, pocs d’ells pensaven en els apotecaris. També el papa Francesc es va oblidar d’ells, quan va elogiar el treball abnegat dels sanitaris. Per això el 16 d’abril de 2020, el papa Francesc digué: «Aquests dies m’han ‘renyat’, perquè m’he oblidat d’agrair a un grup de persones que també treballen». I és que al papa li digueren: «T’has oblidat dels farmacèutics», perquè uns dies abans, Francesc havia agraït el treball incansable dels metges i de les infermeres. «Però em vaig oblidar dels farmacèutics», deia el papa. «Ells també treballen dur per ajudar els malalts a sortir de la malaltia». I el papa acabà dient: «També preguem per ells».

En pocs dies de diferència hi ha hagut dos importants esdeveniments relacionats amb els apotecaris. El 22 i 23 d’octubre, al monestir de Vallbona de les Monges tingueren lloc les XV Jornades d’Història de la Farmàcia, centrades en la «Història i patrimoni de les antigues farmàcies monàstiques, conventuals i hospitalàries». En aquestes jornades hi hagueren interessants conferències, com, «Les farmàcies monàstiques i conventuals», a càrrec de Miquel Ylla-Català i també, «Els caputxins i el conreu de les herbes remeieres», de fra Valentí Serra de Manresa.

Entre les comunicacions d’aquestes jornades, n’hi hagué una que portava per títol, «La farmàcia del monestir de Montserrat a través de dos monjos del monestir», presentada pel P. Ignasi M Fossas, monjo de Montserrat i metge i M. Rosa Buhigas.

L’altra notícia relacionada amb els apotecaris, és que ahir, la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya va acollir com a nou acadèmic l’amic Joan Muntané Bartra, doctor en Farmàcia i en Ciències Biològiques, Premi Joan Amades 1992, de la Generalitat i Premi de recerca Josep Egozcue 2021. En el seu discurs d’ingrés com a acadèmic, el Dr. Joan Muntané, farmacèutic de Puigcerdà, va parlar sobre «Les quatre estacions del món pagès tradicional de Cerdanya. Espigolant entre l’etnobotànica, l’antropologia i la literatura».

Aquestes dues notícies ens mostren que els farmacèutics, (els d’ara, com el Dr. Muntané i els de les farmàcies monàstiques de fa segles), són persones dedicades a ajudar els malalts, tot oferint un servei públic i molt proper a la ciutadania, ja que des de l’inici de la pandèmia (com han fet sempre els apotecaris), han estat al costat dels pacients.

Malgrat que els farmacèutics sovint són oblidats, tot i que estan en la primera línia de servei a la societat, aquests professionals «treballen dur per ajudar els malalts a sortir de la malaltia», com deia el papa Francesc.

Prem per veure més contingut per a tu