Segueix-nos a les xarxes socials:

Francesc Galindo

Cap de l'Àrea de Manresa

Si em vols matar ves per feina

En aquesta redacció encara se’ns posa la pell de gallina quan reproduïm el relat dels fets de l’assassinat de la infermera manresana de l’ONG Metges del Món a Ruanda, Flors Sirera.

Ho vam tornar a fer dimarts, el dia que es complien els 25 anys d’impunitat del crim, prenent com a base la resolució del jutge de l’Audiència Nacional Fernando Andreu Merelles. La resolució judicial també inclou detalls de la mort d’altres cooperants i religiosos a l’Àfrica dels Grans Llacs. El relat de l’assassinat d’Isidro Uzkudun Pouso és poc conegut i, com el de la Flors, els exemplifica tots.

Hi ha qui es dedica a robar, espoliar i matar, mentre que hi ha persones que ho donen tot pels altres, com és el cas dels cooperants i religiosos que recordem aquests dies. En el cas d’Isidro Uzkudun prestava servei a les parròquies de Kayensi i Mugina i les seves denúncies d’abusos contra la població l’havien posat en el punt de mira de l’APR/FPR (Armada Patriòtica Ruandesa/ Front Patriòtic Ruandès). Com veieu, tot molt patriòtic.

Només a la localitat de Mugina van ser assassinades per l’APR/FPR 1.325 persones entre maig del 1994 i agost del 1995, segons la resolució judicial. Les autoritats militars van qualificar els sacerdots d’interahamwes (extremistes hutus) i van rebre amenaces per les explicacions que els religiosos exigien sobre la situació dels refugiats que arribaven a Mugina.

El dia 10 de juny de l’any 2000, el jove Sylvain Rulinda, que va arribar amb un vehicle Toyota amb el sergent Marcel Kalisa i dos civils no identificats, va demanar en tres ocasions per Isidro Uzkudun.

Van arribar a la parròquia cap a les 6 de la tarda i el sergent Marcel Kalisa i un dels civils van entrar a l’interior per una porta lateral. Després d’immobilitzar l’ajudant del mossèn, van anar al despatx d’Uzkudun. El civil duia una pistola i el sergent un fusell kalàixnikov.

Li van demanar les claus del cotxe. Els les va lliurar. Li van demanar diners, i el mossèn els va donar els que tenia al calaix. Quan li van demanar més diners, el sacerdot s’hi va negar i els va dir que si havien anat a matar-lo, que anessin per feina. La resposta del militar va ser apuntar i disparar-li a la cara i matar-lo. La causa oberta el 2008 vol jutjar fets com aquest. Fets davant dels quals el millor que poden fer els governs és ficar-se els interessos geopolítics on els càpiguen, perquè no hi ha cap més lloc on hagin de tenir cabuda.

Prem per veure més contingut per a tu