«La Vinyet demanava un desig: córrer, jugar i somiar amb la seva amiga Abril, i no deixar mai de donar-se la mà». Aquesta és la síntesi de la història que hi ha darrere del projecte Un cor una vida, ideat per la navassenca Anna Obradors. Ella tenia molt clar que volia fer alguna cosa per a la investigació de la leucèmia infantil arran del diagnòstic de l'Abril, la filla d'una amiga i companya de feina, Anna Santamaria, de Santpedor.

Ara l'Abril està a punt de fer 7 anys i està bé, però quan només tenia cinc mesos li van diagnosticar leucèmia i als 4 anys hi va recaure. «Ho he viscut molt de prop i sempre havia pensat que havia de fer alguna cosa», diu Obradors. L'empenta de la seva filla Vinyet, de 6 anys, molt conscienciada de la malaltia de l'Abril, la va fer decidir. «Quan em va dir: què podríem fer, mama, per ajudar l'Abril?, m'hi vaig llançar de cap». A principi d'aquest 2018 va començar a cosir cors. Aquest era el projecte: fer cors, vendre'ls a 5 euros i donar tots els beneficis a l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, «amb l'esperança que la leucèmia infantil sigui aviat curable al 100%».

La mare de l'Abril va aplaudir la iniciativa i juntes es van anar engrescant. El que va néixer com un projecte familiar ha anat creixent com l'escuma i ara com ara ja han venut 2.100 cors i han recaptat 10.500 euros (més els donatius extres que reben). «Al juny vam començar a vendre els primers 300 cors que vaig cosir amb l'ajuda de la meva mare, i no ens hauríem imaginat mai que en cinc mesos hauríem superat els 2.000!», comenta Anna Obradors. Han fet molta feina. Hores, dedicació i esforç que tenen recompensa, assegura: «Estem molt contentes. És increïble la satisfacció que sents fent una cosa altruista i solidària. T'omple moltíssim».

Donar sense esperar res a canvi amb un projecte com aquest ha tocat la sensibilitat de molta gent. Veïns de Navàs, Santpedor, Artés (on treballen com a mestres Anna Obradors i Anna Santamaria) i de moltes altres poblacions de la Catalunya Central i d'arreu del país hi han posat el seu granet de sorra ja sigui comprant cors, fent festivals benèfics per lliurar els donatius a la iniciativa, afegint-se a cosir cors i omplir-los de buata, enviant-los teles... «Hem tingut l'ajuda de moltíssima gent, i n'estem molt agraïdes», remarca Obradors. Ella sí que té un cor gran i uns valors que es trasmeten amb l'elaboració dels cors i la finalitat del projecte. El seu desig i la seva «necessitat» d'ajudar l'han fet créixer com a persona i de ben segur que han fet reflexionar molta gent que «la investigació en malalties com la leucèmia infantil és clau, i totes les recaptacions són importants», assegura Santamaria. Explica que quan la seva filla Abril va tenir la recaiguda, ara fa dos anys, «sort va tenir de la investigació i de l'oportunitat d'entrar en un assaig clínic que venia de Filadèlfia». Va fer un tractament a Sant Joan de Déu de Barcelona que ara li permet fer vida normal tot i que cada mes ha de rebre anticossos perquè el sistema immunitari no li acaba de funcionar.

Com l'Abril, molts infants lluiten per curar-se de leucèmia i per això el projecte és tan emotiu. Un cor una vida s'allargarà fins a final d'aquest any i per tant ja encara la recta final «amb satisfacció pel que hem aconseguit fins ara i amb ganes de dedicar-hi dos mesos més, amb nous reptes».

Malgrat que no es marquen objectius, no hi ha cap dubte que el resultat final serà molt positiu. I és que conversant amb elles es nota que han cregut en el projecte i se l'han estimat des del primer dia. I ha estat un èxit. De fet, les comandes no paren. Se'n venen a diferents establiments del Bages, el Berguedà i altres comarques; també per mitjà del compte d'Instagram, uncor_unavida, que gairebé té d'un miler de seguidors; i en paradetes a diverses fires. «Fem arribar cors per tot Catalunya i fins i tot n'hem enviat a Madrid i València», expliquen. Són bonics i llueixen allà on sigui: «En veiem a motxilles, a cotxets, a retrovisors de vehicles, a poms de portes... i ens fa molta il·lusió». Són cors que arriben al cor.

L'Abril i la Vinyet, amistat de tot cor

«Ens agrada molt fer cors i saber que són per ajudar infants que estan malalts de càncer», coincideixen a destacar la Vinyet i l'Abril. Amb només 6 anys s'han fet seu el projecte Un cor una vida i hi han col·laborat en tot el seu procés, des de la fabricació de cors fins a la venda en fires. Segons explica la Vi-nyet, «hem marcat teles, hem omplert cors amb buata, els hem posat a la bosseta, i també n'hem venut a la gent, i hem après a tornar canvi». Fer paradeta és una de les coses que més els agrada, a part de trobar-se sovint i jugar juntes. També han après valors, com ara que «els amics s'han d'ajudar», diu la Vi-nyet. I l'Abril afegeix un desig: «Vull que tots els nens es curin, com jo». Ella coneix perfectament la seva malaltia, «els pares no li hem amagat mai res i ho porta amb molta naturalitat. De fet, les seves nines tenen càncer», explica Anna Santamaria.

Accions en curs

Cors nadalencs: Aquest octubre s’han posat a la venda cors nadalencs, fets amb teles apropiades per a les festes. Tenen molt èxit i hi ha qui, per exemple, n’ha comprat per guarnir l’Arbre de Nadal.

Sensibilització a les escoles: Anna Obradors i Anna Santamaria faran treball de sensibilització a les escoles de primària de Navàs, la Sant Josep i la Sant Jordi, i també a l'escola Doctor Ferrer d’Artés. Donaran a conèixer que hi ha infants malalts, i els alumnes ompliran cors. Després, faran parada per vendre’ls i recaptar diners per a la investigació de la leucèmia infantil.

Festa final: Un cop es tanqui el projecte, a final d’any, faran una festa de cloenda en senyal d’agraïment. S’emetrà un vídeo -resum del projecte i l’Abril i la Vinyet mostraran un xec gegant amb els diners recaptats.