Sovint fem ús de medicaments sense provar altres fórmules que poden igualment pal·liar o alleujar el nostre dolor o patiment. "Hi ha una tendència natural a fer servir el medicament abans que res. És la forma més ràpida de trobar una solució per a les nostres molèsties, però moltes vegades n'hi hauria prou amb una altra activitat com relaxar-se o prendre un aliment, per exemple, si fa mal el cap", destaca el doctor Antonio Torres, del grup de Dolor de la Societat Espanyola de Medicina General i de Família (SEMFYC).

Recórrer a la farmaciola s'ha convertit en un acte reflex però els medicaments s'han de prendre en la seva justa mesura. Segons la seva opinió, si es parla de drogues del segle XXI l'ibuprofèn seria una d'elles, però també l'omeprazol, les benzodiazepines o el paracetamol, per exemple. "Forma part d'aquests fàrmacs amb tendència a un consum sense coneixement adequat. Els medicaments tenen riscos i la gent desconeix el seu ús. Avui una persona m'ha comentat que la seva mare, de 70 anys, consumia fins a cinc ibuprofens al dia", ressalta l'especialista.

L'ibuprofèn és un antiinflamatori no esteroïdal d'acció ràpida que sol receptar per dolors associats a la inflamació per les seves propietats analgèsiques i antipirètiques. Però hi ha casos en què el seu ús no es recomana.

Embarassades

Està contraindicat prendre ibuprofèn estant embarassada ja que aquest tipus d'antiinflamatoris no esteroides poden resultar nocius per al fetus, especialment en els primers mesos de l'embaràs. També podrien ocasionar lesions cardiovasculars en la mare.

Malalties del cor

Segons un estudi publicat a la revista British Medical Journal, els antiinflamatoris no esteroides com l'ibuprofèn, augmenten el risc d'infart en aquest tipus de pacients. Així que és convenient restringir la ingesta.

Problemes gastrointestinals

Les persones amb aquesta malaltia han de consultar amb el metge abans de recórrer al ibuprofèn, ja que pot reduir el flux sanguini a l'estómac i irritar el revestiment d'aquesta àrea estomacal i dels intestins.

Artritis

Per als pacients amb artritis o artritis reumatoide, l'ibuprofèn es desaconsella cada vegada més a causa de les contraindicacions relacionades amb el cor o l'aparell digestiu, comentades anteriorment.

Infeccions del tracte urinari

Segons un estudi de PLOS Medicine si els pacients amb infeccions del tracte urinari prenen ibuprofèn triguen una mitjana de tres dies de més a curar-se.

Consum d'alcohol

Si una persona consumeix alcohol ha d'evitar la presa d'ibuprofèn ja que podria causar-li irritacions a l'estómac desembocant en úlceres estomacals i danys hepàtics.

Si fas esport

Si es fa esport de manera assídua i a un nivell d'exigència, no és recomanable recórrer freqüentment a ibuprofèn ja que les altes dosis en esportistes podrien causar danys en els ronyons.