31 de juliol de 2019
31.07.2019
Regió7

Una de cada cinc persones infectades amb hepatitis C a Catalunya no ho sap

Els objectius són el diagnòstic precoç dels casos ocults i garantir un accés ràpid al tractament per eliminar la malaltia

30.07.2019 | 23:29
A Catalunya, unes 30.000 persones estan infectades d'hepatitis C

Virus

Es calcula que a Catalunya unes 30.000 persones estan infectades activament amb el virus de l'hepatitis C (VHC), una xifra que pot ser superior si s'hi inclouen els col·lectius més vulnerables de la població davant d'aquesta malaltia. Aproximadament el 20% desconeix que està infectat, segons el departament de Salut de la Generalitat.

Un dels objectius clau del Pla de prevenció i control de l'hepatitis C és el diagnòstic precoç d'infeccions ocultes, tant en població general com en grups clau que poden córrer un alt risc d'infecció, i garantir-los un accés ràpid al tractament, que actualment és molt efectiu. El director del Programa de Prevenció, Control i Atenció, Joan Colom, ha destacat que l'objectiu de l'Organització Mundial de la Salut és eliminar l'hepatitis C com un problema de salut pública el 2030 i s'ha mostrat convençut que a Catalunya s'aconseguirà al voltant del 2025.

«L'hepatitis C té una incidència elevada; certa infradeclaració, ja que pot passar desaparcebuda, i un tractament extraordinàriament efectiu, amb una curació de prop del 97%», ha radiografiat el secretari de Salut Pública, Joan Guix.

Al voltant de l'1,1% de la població major d'edat a Catalunya ha estat en contacte amb el virus de l'hepatitis C. El virus causa una infecció aguda, sovint asimptomàtica, quan la persona hi entra en contacte i, al cap de sis mesos, entre un 15 i un 25% de les persones poden eliminar el virus i, per tant, es curen espontàniament. La resta, però, tenen una infecció crònica activa i un 20% no ho saben.

La principal causa d'infecció és per transmissió sexual, amb més del 60% dels casos, i a molta més distància se situen les intervencions maxil·lofacials; injeccions o vies venoses i les drogues. L'hepatitis C, contra la qual actualment no existeix una vacuna, a diferència de la A i la B, pot causar hepatitis aguda, hepatitis crònica, cir-rosi, càncer de fetge i trasplantament hepàtic. Aquesta malaltia vírica es troba entre les 15 primeres causes de mortalitat en la població catalana.

A Catalunya es va crear el 2017 el Programa de Prevenció, Control i Atenció al VIH, les infeccions de transmissió sexual (ITS) i les Hepatitis Víriques, que lidera Colom, i el Govern va aprovar fa unes setmanes el pla de prevenció i control per augmentar la detecció de l'hepatitis C, disminuir-ne la incidència i millorar l'atenció a les persones afectades. El pla es troba alineat amb l'objectiu de l'OMS d'eliminar –reduir de forma dràstica, no erradicar– l'hepatitis C el 2030.

«Eliminar l'hepatitis C és possible, ja que tenim un tractament curatiu. Ens trobem davant un repte important de salut pública», ha afirmat Colom. De moment, la infecció ja s'ha eliminat en els grups de persones hemofíliques i s'espera que el 2021 Catalunya estigui en posició de microeliminar l'hepatitis C de les presons catalanes, ha apuntat el director del programa. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha destacat que és clau diagnosticar els casos ocults d'hepatitis C per aconseguir eliminar la malaltia.


Millorar el diagnòstic

Un dels pilars del pla és el diagnòstic precoç de l'hepatitis C. S'ha intensificat el cribratge i l'accés al tractament dels grups clau, com són persones que s'injecten drogues, internes en centres penitenciaris, coinfectades amb el VIH, procedents de països amb altes prevalences del VHC o que tenen pràctiques sexuals de risc sense protecció.

S'ha posat en marxa un projecte pilot per oferir la prova ràpida en sang seca entre persones procedents de països amb altes prevalences del VHC. També s'han distribuït prop de 1.000 proves ràpides d'anticossos de VHC a persones consumidores de drogues a la Xarxa d'Atenció a les Drogodependències.

A més, els laboratoris de l'Institut Català de la Salut (ICS) implementen des de l'any passat uns tests que agilitzen la detecció d'infeccions en un sol pas i amb una única extracció de sang. «Amb aquest test, quan detectem que una persona té anticossos contra el virus, el laboratori analitza automàticament si té càrrega vírica. Això aixeca una alarma que va a la història clínica d'atenció primària perquè el metge sàpiga que té un pacient susceptible de ser tractat», ha remarcat Joan Colom. També estan recuperant les històries clíniques de persones que han estat en algun moment diagnosticades però que no van rebre el tractament.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Embaràs

Guia per a embarassades

redacció

 | 0

Et donem consells, t'ensenyem a fer massatges, t'expliquem què pots i no pots menjar...