Els infants que ara tenen 10 anys tenen unes miopies un 30% més altes que els que tenien 10 anys el 2008. Segons el Col·legi Oficial d'Òptics Optometristes de Catalunya, el COOOC, una de les causes pot ser la falta d'alerta primerenca i prevenció, ja que el 32% de la població no es revisa periòdicament la visió, unes dades que s'agreugen en el cas dels infants.

Un de cada dos menors pot tenir un problema visual però només un de cada quatre famílies en sospita l'existència. Els canvis d'hàbits, amb un increment de l'ús de les pantalles, que per als menors de 30 anys pot suposar deu hores al dia, són alguns dels motius amb què els experts justifiquen l'augment de la prevalença de la miopia. L'OMS preveu que el 2050 la meitat de la població sigui miop.

L'augment de l'ús de pantalles

L'augment de l'ús de les pantalles situa en 9,3 hores al dia l'estona que passen davant mòbils i ordinadors les persones d'entre 31 i 45 anys, 8,3 en persones de 46 a 60 anys i fins a 3,8 en més grans de 60 anys. Els experts recomanen un màxim de dues hores diàries.

A Catalunya, es calcula que prop de dos milions de persones són miops, i d'aquests, mig milió tenen entre 17 i 27 anys. Vuit de cada deu nens miops tenia antecedents familiars, per la qual cosa haurien d'haver estat menors controlats des dels seus primers anys de vida.

La miopia no està considerada una malaltia però els optometristes consideren que un ull de més de 5 diòptries de miopia es considera un ull patològic que a la llarga pot tenir problemes visuals i oculars importants. Per exemple, una persona amb més de set diòptries multiplica per 44,2 les possibilitats de patir tenir un despreniment de retina i per 126,6 les d'una maculopatia.