Gairebé un milió de catalans pateix migranya, la majoria per estrès, el que deriva en què dilluns sigui la jornada en què molts pateixen mal de cap pel retorn a l'activitat laboral, segons un estudi donat a conèixer aquest divendres davant la celebració demà del Dia Internacional d'Acció contra la Migranya.

Els resultats de l'enquesta "Coneixement i percepció de la migranya entre la població espanyola", realitzada per iniciativa de l'Associació Espanyola de Migranya i Cefalea (Aemice) i els laboratoris Lilly, revelen que el 78% dels catalans coincideix en què la malaltia repercuteix negativament en la seva qualitat de vida.

La migranya afecta els malalts, sobretot, en l'àmbit laboral, seguit del personal i social.

L'estudi subratlla que, per al 74 per cent dels catalans amb migranya, la principal preocupació és que el dolor és imprevisible, el que deriva en que no puguin rendir prou en la feina (44 per cent) i atendre la seva família (48 per cent).

Més d'una quarta part dels pacients amb migranya percep que el seu entorn considera la seva malaltia com una excusa per no complir les seves obligacions.

El 76 per cent de les persones que pateixen habitualment migranya perceben que la mateixa es deu a l'estrès, un 62 per cent, a dormir poc, i un 35 per cent, a la vida desordenada.

Els pacients consideren, a més, que l'ús de dispositius electrònics és un desencadenant del mal de cap.

Amb motiu de la celebració demà del Dia Internacional d'Acció contra la Migranya, l'associació Aemice i Lilly han posat en marxa a les xarxes socials la campanya # RespetaLaMigraña per facilitar la comprensió de la malaltia.