L’artritis reumatoide és una malaltia inflamatòria crònica que afecta les articulacions, principalment mans i peus, i que pot anar més enllà i danyar la pell, els ulls, els pulmon, el cor i els vasos sanguinis.

El tractament es basa en administrar fàrmacs adequats pel dolor i la inflamació. A més, cal incidir en altres mesures no farmacològiques que ajuden a controlar la malaltia com ara evitar el sobrepès, augmentar la massa muscular, afavorir la salut dels ossos, no augmentar el risc cardiovascular, i potar una dieta equilibrada.

Alimentació recomanada

És important menjar sa i equilibrat sempre, però és una condició important per als malalts d’artritis reumatoide. Cal seguir una dieta rica en fruites, verdures, cereals integrals, llegums, fruits secs i oli d’oliva. Disminuir la quantitat de carn setmanal i ingerir dues o tres racions de lactis al dia. Triar aliments frescos i poc processaments. Incloure entre tres i cinc grans d’omega cada dia ajuda a controlar els marcadors de la inflamació i del dolor. Com? Amb peixos blaus (preferiblement de petita grandària: sardines, aladroc, verat, truita, roger), un grapat de nous o llavors de lli o de xia triturades. Es pot valorar la suplementació de w3 tenint en compte la medicació del pacient, al·lèrgies i ingesta alimentària, i els possibles beneficis. També pot ser bo afegir als plats cúrcuma amb pebre negre i gingebre.

Cal eliminar de la dieta els aliments proinflamatoris com ara la brioixeria, els refrescos, els aliments ultraprocessats, l’excés de carn vermella i els derivats carnis.

La inflamació sistèmica que provoca l’artritis també pot afectar el sistema digestiu, amb la qual cosa els pacients poden presentar dispèpsia, dolor abdominal, inflor abdominal, meteorisme, sorolls intestinals, diarrea/restrenyiment. És important poder individualitzar les pautes d’alimentació en cada situació i aplicar diferents estratègies nutricionals específiques per a cada moment de la malaltia. Es recomana visitar al dietista de referència, com és el cas de Tania González (@alimentatusraices), nutricionista del centre l’Arrel de Manresa.

Més informació:

L'Arrel, Centre Biòlogic

Passeig Pere III, 91. Manresa

Consultes de nutrició els dijous: 93 874 61 06