L'alcalde de Solsona, Xavier Jounou, ha mort a l'edat de 50 anys, com a conseqüència d'un càncer de pàncrees. El polític, també president d'ERC al Solsonès, feia dos mesos que s'havia retirat temporalment de la vida pública i política com a conseqüència de la malaltia, que finalment no ha pogut vèncer. Aquesta tarda, el municipi ha celebrat un ple extraordinari per declarar dos dies de dol oficial, aprovar una moció de condol a la família i nomenar el finat fill predilecte de la ciutat. La capella ardent amb les despulles de l'alcalde s'ubicarà a la sala de plens des d'aquesta mateixa tarda (2/4 de 7) i es podrà visitar també fins demà a les 4 de la tarda, quan se celebrarà el funeral a la catedral de Solsona.

Jounou va ser ingressat a l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa a principi de novembre, on va ser sotmès a tractament de quimioteràpia. Des que va agafar la baixa, les seves funcions les ha estat exercint el primer tinent d'alcalde, Martí Abella (El Comú), com a batlle accidental.

Aquest solsoní nascut el 1959, estava casat i tenia dues filles. Va entrar al consistori l'any 1995 i va ser regidor portaveu d'ERC. Durant la legislatura del 1995 al 1999, també va ser regidor de Governació. Durant les següents legislatures ja no es va dedicar a cap àrea del govern municipal i es va dedicar exclusivament a fer d'oposició a les alcaldies de Ramon Llumà (1999 - 2003) i de Jordi Riart (2003 - 2007). El panorama municipal sorgit de les eleccions del 2007 va portar a una entesa entre els partits que fins aleshores formaven l'oposició. Així, el 16 de juny Xavier Jounou va ser investit alcalde (van votar a favor els regidors d'ERC, El Comú i PSC). Pagès de professió, treball que compaginava amb la tasca política.

Tot i que des de mitjan mes d'octubre del 2009 l'alcalde de Solsona tenia molèsties pulmonars, no va ser fins fa dos mesos que es va fer públic el càncer que se li havia diagnosticat. Fins aquell moment, Jounou es medicava per una pneumònia atípica, segons va informar aleshores l'Ajuntament.

L'últim acte públic en el qual es va poder veure l'alcalde en actiu va ser en la presentació de la reordenació de l'atenció de fibromiàlgia i la síndrome de fatiga crònica des dels Serveis de Salut del Solsonès, que es va dur a terme el dia 21 d'octubre a la sala d'actes del consistori solsoní, on Jounou es va encarregar de donar la benvinguda als assistents. Tres dies més tard, en la vetllada literària i musical, organitzada per l'associació del Sol del Solsonès, al Teatre Comarcal de Solsona, l'alcalde republicà ja no hi va poder ser present.

Des de llavors, Jounou no va assistir públicament a cap més acte. Així, tant en el ple extraordinari del dia 30 d'octubre, com en la inauguració, l'endemà, de la nova depuradora de Solsona, Martí Abella ja va exercir com a alcalde en funcions.

Abella: "era una persona extraordinària"

El primer tinent d'alcalde i alcalde accidental de Solsona, Martí Abella, ha expressat la consternació que viuen tant la família, com els ciutadans i els representants municipals per la mort de Jounou, que, segons ha destacat, 'ha mort sent alcalde', tot i la seva voluntat de dimitir quan li van diagnosticar la malaltia.

Abella l'ha qualificat com una persona 'extraordinària' i com un polític que es 'trobarà a faltar' per la seva capacitat de sacrifici i amor al país. En aquest sentit n'ha destacat la llarga trajectòria de 'dedicació i estima a la ciutat' de Solsona.

Pel que fa a la seva acció política al capdavant de l'Ajuntament, Jounou n'ha destacat el seu lideratge per acostar l'administració local als ciutadans i per resoldre els problemes dels veïns de Solsona. Segons Abella, una de les grans preocupacions de Jounou va ser la 'proximitat de l'Ajuntament amb els ciutadans'.

Emotiu aplaudiment durant la cavalcada de Reis

Durant la cavalcada de Reis de fa una setmana, es van tenir ben present l'alcalde. El rei Baltasar durant el discurs va explicar que portaven "força i vitalitat" per a l'alcalde i "tots els solsonins i solsonines que tenen una malaltia". Aquestes paraules van arrencar uns sincers aplaudiments a la plaça Major.

Informació extreta de la wikipedia ha estat utilitzada per elaborar aquest article:

http://ca.wikipedia.org/wiki/Xavier_Jounou_i_Bajo