El dia a dia del bisbe Xavier Novell, la seva visió del món, les seves prioritats pastorals i el relat de la seva infància i joventut es plasmaran en el llibre que estan elaborant la periodista Noemí Vilaseca i el fotògraf Marc Trilla, tots dos solsonins. El ganxo mediàtic del prelat més jove de l'estat espanyol, el qual rep una mitjana diària de tres trucades de mitjans de comunicació interessats a obtenir declaracions o entrevistes, també és abordat pel prelat en la publicació, editada per Pagès Editors i que arribarà a les llibreries la primavera vinent.

L'autora dels textos, Noemí Vilaseca, ha explicat a aquest diari que l'eix principal del llibre "parteix d'entrevistes en profunditat amb el bisbe i amb gent del seu entorn més proper", tant de dins com de fora de la diòcesi. A banda d'una aproximació biogràfica de Novell, l'obra mostrarà el dia a dia d'un bisbe, "no tant aquells aspectes més solemnes i vistosos del bàcul i la mitra, sinó aquells que corresponen a l'activitat quotidiana del prelat, des que es lleva fins que clou la jornada". De fet, i en referència amb l'anunci de Novell que serà un bisbe sorprenent, Vilaseca apunta que "els autors som els primers sorpresos que ens hagi deixat entrar a la seva vida i descobrir una faceta desconeguda pel gran públic". El llibre exposarà les prioritats pastorals del bisbe, "com encara els reptes de l'església en una societat progressivament secularitzada", comenta Vilaseca. Novell també aporta a la publicació les seves visions de problemàtiques actuals de la societat, "fins i tot les que generen més controvèrsia a l'església catòlica", si bé aquest "no és un llibre per a teòlegs sinó per al públic en general", precisa l'autora.

L'obra contindrà nombroses imatges que l'il·lustren, algunes procedents de diferents arxius i d'altres del fotògraf freelance solsoní Marc Trilla, el qual retrata l'activitat de Novell com a bisbe a diferents escenaris.

El periodista Francesc Cano, director de la revista Solc i assessor de comunicació del bisbe Novell, defineix el llibre "com un retrat seu" que mostra "les seves vivències de com viu i ha viscut la fe i el món que l'envolta". La iniciativa de fer aquesta publicació va ser una proposta consensuada pels autors i l'editorial i que el prelat també va veure amb bons ulls. "Ens ha facilitat molt el nostre treball", ha afirmat Vilaseca.

Un bisbe mediàtic

Des que es va fer públic el seu nomenament, la cúria solsonina rep diàriament una mitjana de tres trucades de mitjans de comunicació, tant locals com nacionals o estatals, interessats a obtenir entrevistes o declaracions del bsibe Novell. Francesc Cano apunta, com a factors de l'interès mediàtic que ha despertat Novell, la seva joventut i la seva facilitat per atendre els mitjans de comunicació. Cano considera el bisbe solsoní "un dels que millor comunica" de tota la conferència episcopal tarraconense.