Un grup d'universitaris japonesos ha visitat el nucli antic de Solsona per tal de conèixer les estratègies que s'han desenvolupat per evitar-ne la degradació. El centre i el programa de revitalització arquitectònica i social a la qual s´ha sotmès des del 2005 han estat objecte d´estudi dels alumnes d'un postgrau conduït per Daisuke Abe, professor associat de la facultat de Ciències Polítiques de la Universitat de Ryukoku de Kyoto.

Entre altres projectes, Daisuke Abe s´ha mostrat especialment interessat a conèixer les estratègies més socials per revitalitzar el nucli antic i evitar la seva degradació i el despoblament. En aquest sentit, l´alcalde i el regidor d´Urbanisme, David Rodríguez i Salvi Nofrarias, i els serveis tècnics municipals li han explicat els programes d´activitats realitzats per fomentar la integració de la immigració i l´equitat de gènere, així com les accions de dinamització comercial.

El professor japonès ha destacat que el nucli antic de Solsona no es troba degradat, a diferència d´altres municipis que ha visitat. S´ha mostrat sorprès, entre d´altres, del trànsit de vehicles per dins el recinte emmurallat i el volum de places lliures d´estacionament.

Daisuke Abe, que se n´ha anat de Solsona amb una còpia de l´últim informe de desenvolupament del Pla d´intervenció integral del nucli antic que es lliura periòdicament al Comitè d´avaluació i seguiment, realitzarà un treball amb la informació recollida i s´ha compromès a fer-ne arribar els resultats al consistori solsoní.

Un procés endegat el 2005

El Pla d´intervenció integral del nucli antic de Solsona es va iniciar el 2005 i s´ha desplegat amb dues pròrrogues. En aquests moments, la prioritat de l´Ajuntament és finalitzar la biblioteca comarcal, el projecte més emblemàtic. És previst enllestir-ne l´obra civil aquest any i es buscarà el finançament necessari per a l´adquisició del mobiliari. En total, el pressupost de les actuacions pendents per obrir aquest equipament s´aproxima als 800.000 euros. Quedaran pendents la reurbanització del carrer de Llobera, ja projectat però sense finançament per a l´execució de les obres, i del carrer del Castell i la plaça Major.

Pel que fa al programa d´ajuts per rehabilitar façanes i cobertes, el 90 per cent dels immobles que un estudi previ del parc d´habitatges havia identificat que necessitaven una intervenció urgent s´han acollit a les subvencions, un balanç valorat molt positivament.