Riner celebrarà, el proper cap de setmana de l'1 i 2 d'abril, la segona edició de la Fira de la Mel, que aquest any veurà incrementat el nombre d'expositors, ja que passaran de 20 a 30. L'alcalde de Riner, Joan Solà, va explicar ahir, en la presentació de la fira, que en la primera edició van rebre la visita de 1.500 persones i confien superar aquesta xifra, ja que han introduït canvis com la I Jornada de la Mel, que dissabte tindrà la presència d'especialistes. Hi haurà també diverses activitats paral-leles.

«Volem donar a conèixer aquest producte, la mel, que tradicionalment moltes masies s'han fet per consum propi, és molt important en la nostra cultura», va defensar Solà, que va afegir que «també es vol ajudar que es mantingui [la seva producció] i que les abelles no es perdin».

Diumenge al matí se celebrarà la fira pròpiament dita amb tastets de mel, tallers infantils d'elaboració d'espelmes, demostració de com es feien les arnes de canya, degustació de tapes elaborades amb mel o tallers de fumadors, que són els aparells on es fa cremar un combustible per a amansir les abelles i manipular-les amb comoditat. A més, s'organitzarà un taller de dibuixos sobre el món apícola amb la tècnica de la cera fosa, per Magaly Castañeda, així com un tast de diversos tipus de mels elaborades a Catalunya.

La fira, que té el suport de la Diputació de Lleida, està centrada en la promoció de la mel, un producte natural propi d'aquesta comarca on, per tradició, sempre hi ha hagut molts elaboradors. L'Ajuntament de Riner organitza aquesta fira al Santuari i al Claustre del Monestir del Miracle, amb l'objectiu també de donar a conèixer el patrimoni i la gastronomia de Riner a través de la mel de qualitat. En la presentació de la mostra, feta a Lleida, el vicepresident quart de la Diputació, Jordi Latorre, va agrair als veïns i productors del municipi de Riner «la feina de promoure l'elaboració artesanal de la mel» i promocionar el territori, ja que això aporta dinamisme econòmic i gastronòmic.

Entre els experts que parlaran dissabte a Riner, a partir de les 17 h, hi haurà el veterinari d'ADS Apícola Lluís Palomera, que parlarà sobre «La vida de les abelles» i el membre d'Apistòria Joan Maria Llorens, que farà una xerrada sobre «El patrimoni apícola al territori català». La cloenda de la jornada serà a càrrec del director general de Polítiques de Muntanya de la Generalitat, Albert Alins.

Al marge de la fira, els restaurants Sant Ponç, Villaró del Bosc, del Miracle i Forn de Su ofereixen des del passat cap de setmana i fins al 9 d'abril un menú especial amb la mel com a protagonista.