Les quatre principals entitats socials de la comarca s'han unit per explicar els seus valors a les empreses del territori, en un treball conjunt de responsabilitat social empresarial (RSE). Segons Carla Vendrell, gerent d'Amisol, «vam detectar una manca d'implicació de les empreses amb les entitats socials, i vam decidir donar-nos a conèixer encara més».

El projecte s'anomena Actua365, i el formen Amisol, Riuverd, Sol del Solsonès i la Fundació Volem Feina. «Som entitats que movem gent i tenim un volum de negoci important. Si desapareguéssim, quedaria molta gent al carrer. Moltes vegades, tanmateix, les empreses no saben les maneres que tenen per poder ajudar-nos», continua Vendrell.

Concretament, les quatre entitats sumen un volum de negoci anual de més de 3 milions i mig d'euros, quasi 80 professionals contractats, 72 persones contractades amb discapacitat o risc d'exclusió social i unes tres-centes famílies implicades. Les dades estan recollides al dossier que les associacions han creat, on defineixen com a principals valors per a elles la transparència, l'experiència, la responsabilitat i el compromís amb el territori i les persones.

A la vegada, també expliquen les principals funcions de cada associació. Amisol s'encarrega de crear recursos per al col·lectiu de persones amb discapacitat de la comarca, la cooperativa Riuverd dona servei a joves en situació de risc d'exclusió social, Sol del Solsonès acompanya, acull i millora la qualitat de vida de persones amb malalties mentals, i la Fundació Volem Feina lluita contra el risc d'exclusió social a través d'activitats econòmiques i de serveis.

Reunions mensuals

Carles Viladrich (Volem Feina), Carla Vendrell (Amisol), Paloma Hernández (Sol del Solsonès) i Jordi Corbera (Riuverd), representants de les entitats, s'han anat reunint mensualment des de la primavera passada, i han creat el dossier amb la col·laboració de l'Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona (AdlSolCar). A partir de la setmana vinent, les publicacions es començaran a repartir a les empreses.

«La discapacitat, la malaltia mental i el risc d'exclusió social, són universals i transversals. No entenen d'edats, de sexe ni d'ètnies», conclou Vendrell. La creació del dossier és una manera de generar sensibilitat cap als col·lectius que formen part de les quatre entitats del Solsonès.