Ponç Plans, de Riner, i Ramon Pitarque, de l'Ametlla de Mar, participaran al ral·li organitzar per Uniraid, una prova per a universitaris que recorre el nord d'Àfrica amb finalitat solidària. Enguany, cada equip farà entrega de més de 40 quilos de material escolar en diferents col·legis del desert del Sàhara. Hi participen amb un Opel Corsa 1.2 que té 30 anys.

Ponç Plans i Ramon Pitarque corren amb No Límits Team i portaran el seu ajut escolar a una zona molt disseminada, i amb un nivell de renda dels seus habitants molt baix. A més a més, l'escola és lluny dels habitatges, fet que provoca que els alumnes hagin de fer un llarg recorregut cada dia per poder-hi arribar.

Els joves van conèixer el projecte a través d'una conferència a la Universitat Politècnica de Barcelona, on tots dos cursen Engi-nyeria Aeroespacial. Els motius pels quals han decidit participar-hi són diversos, relata Ponç Plans. «Ens atrau molt la idea d'anar al desert perquè cap dels dos hi ha estat mai. A més, ens agraden els reptes difícils, i participar en un ral·li amb un cotxe de més de vint anys és una experiència forta». Però als dos joves també els interessa «l'esperit solidari de la prova», afegia Plans.

Tot i que, evidentment, el recorregut que es fa és el mateix per a tots els participants, s'organitzen en equips de cinc cotxes per poder fer cohesió de grup i ajudar-se els uns als altres si hi ha problemes. «Nosaltres no ens ho prenem com una competició, tot i que sí que hi ha una classificació final on es puntua pel número d'arribada». Els joves asseguren que valoren més l'esperit d'«ajudar els altres amb el material que portem per als infants, o altres aspectes solidaris».

El cotxe escollit per Ponç i Pitarque és un Opel Corsa 1.2 del 1989. Canviar els seients, instal·lar-hi una ràdio, una baca per guardar-hi les seves pertinències i el material que s'ha de donar, i també un protector de càrter són algunes de les modificacions fetes per adaptar el vehicle al raid.

L'equip ha aconseguit la col·laboració i finançament del projecte d'un total de 22 patrocinadors. Pel que fa al material escolar, els dos joves entregaran roba d'abric i d'estiu, jocs per a l'escola, motxilles i xancletes, gràcies a les donacions de personals i empreses com Tàndem Solsona o la casa de colònies La Car-ral, també a la comarca del Solsonès.

Pel que fa al finançament per poder realitzar el projecte, la majoria d'empreses han estat properes als joves. Les més destacades en el suport al projecte han estat Ara Lleida, de la Diputació de Lleida, i els ajuntaments de Solsona i de l'Ametlla de Mar.

El ral·li s'iniciarà aquest dissabte vinent, 23 de febrer, i finalitzarà el diumenge següent, dia 3 de març.