08 de octubre de 2020
08.10.2020
Regió7

L'empresa impulsora del parc eòlic de Pinós retira el projecte

L'article del POUM que en prohibeix la construcció al municipi i el cost que comportaria modificar-lo ha obligat a descartar la seva instal·lació

08.10.2020 | 11:21
La serra de Pinós on es volia construir el parc eòlic

L'empresa Igewind, la promotora de la construcció del parc eòlic de Pinós, finalment ha retirat el projecte segons ha afirmat el consistori pinosenc en un comunicat. Després que l'Ajuntament de Pinós manifestés a Urbanisme la incompatibilitat d'aquest projecte amb el POUM vigent, Urbanisme va refer el seu informe del 14 de juliol del 2020 per un de nou desfavorable emès el 30 de setembre del 2020. Per poder tirar endavant el projecte era indispensable modificar el POUM, acció que requereix un període llarg de temps, la qual cosa ha creat incertesa jurídica a l'empresa i el risc de perdre els avals que tenia dipositats a Red Elèctrica Espanyola, afirma el consistori.

Com que el parc eòlic de Pinós s'ha descartat, tampoc es durà a terme la consulta vinculant que l'Ajuntament tenia prevista. Tot i això, el consistori de Pinós recorda que si el municipi s'hagués manifestat favorablement al parc en la consulta, l'Ajuntament hauria procedit a modificar l'article 27.3 del POUM. En cas d'una resposta negativa, no s'hagués modificat el POUM i per tant l'Ajuntament no hauria autoritzat el projecte.

El parc eòlic que es volia construir a la serra de Pinós suposava pel municipi uns ingressos inicials de 2.4 milions d'euros per la llicència d'obres, més 300.000 euros anuals durant 25 anys, explica l'Ajuntament en un comunicat i afegeix que "això, hagués permès millorar la qualitat de vida del nostre veïnat". La contrapartida, diuen, era un gran impacte mediambiental a tots els nivells, provocat pels molins i la línia d'alta tensió, tant en la seva construcció com explotació durant aquests 25 anys.

L'Ajuntament també afirma en el comunicat que ara s'obre un nou horitzó que podran afrontar amb calma. "Creiem que, tenint en compte el canvi climàtic i l'objectiu europeu sobre l'energia renovable, segurament sorgiran noves propostes energètiques. Quan la covid-19 ho permeti, podrem iniciar un debat serè i participatiu amb tot el municipi, per determinar cap on volem anar", asseguren.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook