Regió7

Regió7

La plaça Major torna a omplir-se per presenciar l’exhibició dels ballets

Solsona acull un any més els ballets tradicionals de la festa major, celebrant la seva 88a actuació. Els ossos, els nans, els cavallets, el ball de bastons, el drac, l’àliga i els gegants interpreten els seus famosos balls davant de tot el poble

El primer ball dels nans de la Festa Major de Solsona 2022 | OSCAR BAYONA

A cada festa major, té lloc, a la plaça Major de Solsona, l’exhibició de ballets tradicionals acompanyats per les melodies de La Cobla Juvenil de la Ciutat de Solsona. La cobla interpreta la música dels ossos, cavallets, drac, nans, ball de bastons, àliga i gegants.

El primer matí de festa major comença a les 9, a la capella del Claustre, amb una missa cantada per l’Escolania i la Capella de Música de la Mare de Déu del Claustre, presidida per Mn. Marc Majà i Guiu, vicari general.

A 2/4 de 10, seguint les muralles antigues, té lloc la circumval·lació de la ciutat amb els tirs dels trabucaires.

A tres quarts d’onze es produeix la baixada de les autoritats de l’ajuntament fins a la catedral. La corporació municipal la presideix Laura Vilagrà i Pons, consellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, acompanyada per alcaldes de la comarca, la pubilla, l’hereu i el fadrí 2022, la pubilla de les comarques lleidatanes, així com altres representants del pubillatge de títol nacional i de la Catalunya Central, l’Orquestra Patinfanjàs, els Trabucaires de Solsona i els gegants i altres elements de la imatgeria festiva.

A les 11 se celebra la missa concelebrada presidida pel bisbe de Solsona, Francesc Conesa i Ferrer.

En acabat, la plaça Major acull els ballets tradicionals amb l’expectació de tot el poble, les autoritats municipals i els representants del pubillatge nacional d’enguany. Aquest any, després dels anys de covid, es tornava a veure una rotllana atapeïda i la plaça plena de gent.

Els ballets daten de l’any 1934, quan es van celebrar per primer cop amb la intenció d’aglutinar en un mateix acte una sèrie de danses que ja s’anaven realitzant però només en ballades puntuals a cases o places i carrers concrets. És una de les característiques que distingeixen la Festa Major de Solsona. Els gegants i la resta d’improperis com el bestiari, el ball de bastons o els gegants constitueixen una de les manifestacions folklòriques més destacades del país. Fins i tot, el 2008, la Generalitat de Catalunya va declarar-la Festa patrimonial d’interès nacional, el reconeixement més gran que la Generalitat pot fer en aquest àmbit.

La festa major, però, data del segle XVII. L’any 1653 es va decidir proclamar la Mare de Déu del Claustre patrona de la ciutat per haver salvat els solsonins d’un context de pesta. A partir d’aleshores, es va establir que cada 8 de setembre, dia del naixement de la Mare de Déu, s’homenatjaria i es trauria la seva imatge en processó.

Després dels ballets, la plaça es buida i els Trabucaires de Solsona comencen a estendre pólvora i petards per formar la tronada, que acaba amb tres mascles.

Compartir l'article

stats