Segueix-nos a les xarxes socials:

Sis consells d'odontòleg per reduir o alleujar el bruxisme per estrès

Un 18,91% de la població general i un 9,65% dels joves menors de 18 anys han estat diagnosticats de bruxisme

Sis consells d'odontòleg per reduir o alleujar el bruxisme per estrès

Gairebé totes les tauletes de nit del nostre país compten al seu interior amb un element relativament nou: les fèrules de descàrrega amb què combatre grinyolar les dents durant la nit.

Segons l'Estudi Sanitas de Salut Bucodental 2023, més de la meitat dels enquestats, i especialment les dones, saben què és el bruxisme:

Un 18,91% de la població general i un 9,65% dels joves menors de 18 anys n'han estat diagnosticats. Principalment, ho han tingut per estrès, tant en el cas de la població general (49,01%) com en el cas dels menors de 18 anys (42,80%). L'estrès és la principal causa de bruxisme. La raó? Que com més estrès, més gran és la tensió muscular al cos, incloent-hi els músculs de la mandíbula, afectant la nostra cavitat oral.

A més, els odontòlegs consideren que no és un problema menor. La doctora Berta Uzquiza, responsable d'Innovació de Sanitas Dental, assegura que:

"El bruxisme motivat per l'estrès pot tenir greus conseqüències per a la salut bucodental i general, com ara:

  • El desgast dental, que pot portar a la fractura i posterior pèrdua de dents
  • Mals de cap i coll
  • Problemes de l'articulació temporomandibular (ATM), la qual cosa comporta dificultat per obrir i tancar la boca, espetecs o sorolls i inconvenients per mastegar
  • Trastorns del somni, comportant així un impacte negatiu en la qualitat de vida i el benestar general de la persona”.

6 consells per reduir el bruxisme

Un cop apareix aquest problema, l'única manera d'afrontar-lo és acudir a un especialista perquè valori la situació i et faciliti una fèrula de descàrrega per dormir.

Però, a més d'això, i a fi de reduir el nivell d'estrès i, com a conseqüència, el bruxisme, la doctora Uzquiza enumera una sèrie de recomanacions:

1.Establir una rutina de son

Igual que amb l'insomni, la higiene del son és clau per al bruxisme. Anar a dormir i despertar-se a la mateixa hora cada dia, i descansar entre 7 i 8 hores diàries són aspectes essencials perquè els músculs tinguin prou temps per recuperar-se i relaxar-se.

dormir

2.Fer exercici

Mantenir-se actiu contribueix a reduir l'estrès i millorar la qualitat del son. La indicació dels experts és fer exercici físic, el que més ens agradi i s'adapti a les nostres circumstàncies, almenys 30 minuts cada dia, cinc dies a la setmana.

3.Identificar les fonts d'estrès

Ser conscients de les situacions que causen un gran estat de nervis és crucial per aprendre a manejar i tolerar aquest tipus de situacions.

4.Limiteu la cafeïna i l'alcohol

El consum d'aquest tipus de substàncies excitants no ajudarà en res si el que volem és reduir l'estrès i l'ansietat, per la qual cosa és important evitar-ne el consum per no empitjorar el bruxisme.

5.Practicar tècniques de relaxació

No només exercici físic, activitats com la meditació, la respiració profunda, el taitxí o el ioga ajuden a disminuir la tensió muscular, així com l'ansietat i l'estrès.

6. Utilitzar una fèrula dental

Un cop l'odontòleg ha decidit que el més convenient és fer servir una fèrula, el següent és fer-la servir, si no, no protegirem la dentadura dels greus efectes del bruxisme.

Prem per veure més contingut per a tu