L'alcalde de Masquefa, Xavier Boquete (CiU), ha denunciat a l'ACN que el municipi anoienc "fa més d'un any que pateix constants episodis de pudors arran de la posada en marxa de l'Ecoparc 4". Es tracta d'una instal·lació que es dedica al tractament mecànic i biològic de la fracció orgànica i del rebuig que genera l'àrea metropolitana de Barcelona i que va entrar en funcionament a principi del 2011. A més, Boquete diu que la situació s'agreuja perquè Masquefa "també ha de patir les molèsties de l'abocador de Can Mata". Tot i que ambdues instal·lacions es troben al terme municipal d'Hostalets de Pierola, "és Masquefa qui pateix l'impacte més fort perquè hi estem més a prop", ha subratllat l'alcalde.

Xavier Boquete ha expressat que han arribat a una "situació límit" perquè "fa més d'un any que patim episodis constants de pudor". "Es va posar en marxa una instal·lació que dóna sortida als residus de l'àrea metropolitana, una àrea que no pertany ni a Masquefa ni a Hostalets", ha explicat Boquete. A més, el batlle ha explicat que el municipi ja havia patit pudors amb l'abocador de Can Mata però ha explicat que "havien arribat a controlar-los a través d'una xarxa de captació del biogàs".

La instal·lació de l'Ecoparc 4 "se'ns va vendre com una solució a les molèsties que ens causava l'abocador", ha explicat el batlle, ja que "a Can Mata s'hi abocava de tot de manera indiscriminada i, per tant, un procés previ de selecció havia de suposar un menor impacte ambiental". Tanmateix, Boquete ha expressat que "el que no esperàvem és que per reduir l'impacte ambiental s'incrementessin les males olors a Masquefa".

Segons fonts de CEPSA - el consorci gestor de la instal·lació- consultades per l'ACN, els episodis de pudors que viu Masquefa des dels darrers mesos es deuen al fet que dos dels tres biofiltres amb què fins ara comptava la instal·lació es van espatllar i per aquest motiu "hi ha hagut emissions més importants pels laterals dels mòduls". Arran d'aquest fet, l'empresa va decidir construir un quart biofiltre per reduir l'impacte. CEPSA ha explicat que esperen que durant el mes de juny ja estiguin tots els biofiltres arreglats i puguin entrar en funcionament.

Aquest episodi dels biofiltres significa, per Boquete, "la manca de capacitat per dissenyar la planta" i demostra "la seva improvisació". "Entenem que hi ha un nivell d'improvisació gran perquè si després de les nostres queixes, han hagut de fabricar un quart biofiltre vol dir que no havien dimensionat correctament la instal·lació i vol dir que alguna cosa falla", ha sentenciat. Per Boquete, "no és just que Masquefa hagi rebut tot aquest impacte i, a més, no sabem quin impacte tindrà en el futur perquè si cada cop que hi ha una averia o fan operacions de manteniment hem de patir les pudors no sabem a quin escenari ens enfrontem".

Reivindicació d'una barrera verda per minimitzar l'impacte de l'abocador

Un altre dels aspectes que denuncien des de Masquefa és que l'any 2008 van signar un conveni amb CEPSA per instal·lar una "barrera verda" entre el dipòsit de Can Mata i el municipi per reduir l'impacte visual i "encara no s'ha fet res". El document establia que l'empresa assumia l'obligació d'executar una barrera verda de caràcter vegetal que funcionés com una pantalla visual per disminuir l'impacte des del terme de Masquefa.

"No demanem que posin grans arbres, sinó que els talussos estiguin vegetats, ja que l'abocador està col·locat a la zona on tenim les vistes més maques de Montserrat des de Masquefa", ha explicat l'alcalde. A més, Boquete ha afirmat que l'abocador ha anat creixent cap amunt amb els residus i la situació d'impacte visual s'ha anat agreujant.

Compensació econòmica

L'Ajuntament d'Hostalets de Pierola rep una compensació econòmica de 3 euros per cada tona que entra a l'abocador de Can Mata, mentre que l'Ajuntament de Masquefa rep 30 cèntims d'euro per cada tona. Tanmateix, per la instal·lació de l'Ecoparc 4, Hostalets de Pierola rep també 3 euros per tona, però Masquefa no rep cap tipus de compensació.

En aquest sentit, Boquete ha explicat que "si l'Ajuntament que allotja la instal·lació -Hostalets de Pierola- cobra un cànon de tres euros per tona, entenem just que Masquefa, només que sigui per les molèsties que rep, cobri també un cànon". Respecte aquest fet, Boquete ha deixat clar que la compensació econòmica "no és per fer-nos callar, perquè no callarem mai davant de situacions irregulars o de molèsties als veïns però sí que entenem que d'alguna manera les instal·lacions han de revertir al territori i el territori que rep l'impacte més fort és Masquefa".

Boquete trasllada les seves demandes al grup parlamentari de CiU

L'alcalde de Masquefa ha explicat que fins ara han traslladat totes les seves queixes i preocupacions als ens responsables de les instal·lacions, ja sigui a l'empresa gestora CEPSA, com també a l'Agència de Residus de Catalunya i a l'Entitat del Medi Ambient de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. En aquest sentit, Boquete ha explicat que aquest darrer organisme ha impulsat un estudi de camp de sis mesos per determinar les causes de les pudors però ha subratllat que això "està molt bé, però no ens solucionarà el problema".

Per aquest motiu, Boquete s'ha reunit amb el diputat de CiU al Parlament, Joan Recasens, membre de la Comissió de Territori i Sostenibilitat, per exposar-li la seva "preocupació i indignació" davant "dels incompliments per part dels responsables de l'abocador i l'Ecoparc". Boquete li va demanar que "prenguin cartes en l'assumpte" per "resoldre d'una vegada per totes aquesta situació".