L'expresident de la Diputació de Tarragona Joan Aregio serà el nou director del Servei Català de Trànsit (SCT) en substitució de Josep Pérez-Moya, amb la qual cosa el conseller Felip Puig culmina el disseny de la cúpula política d'Interior, segons que han informat a Efe fonts del govern català.

Segons les mateixes fonts, Puig comunicarà demà a la reunió del Consell Executiu la seva decisió de situar Aregio al capdavant de Trànsit, així com el nomenament de Núria Aymeric com a nova directora de l'Escola de Policia de Catalunya.

En canvi, Puig encara no oficialitzarà demà, segons les mateixes fonts, el nomenament ja conegut de l'alcalde de Lloret (Selva), Xavier Crespo, com a nou secretari de Seguretat, ja que aquest ha demanat temps per poder preparar el seu relleu al capdavant de l'alcaldia.

De la mateixa manera que la majoria dels nous integrants de la cúpula política d'Interior, Aregio també va coincidir amb Felip Puig quan aquest va estar en la Generalitat durant els últims anys en l'etapa de Jordi Pujol com a president.

En concret, Aregio va ser delegat territorial d'Adigsa amb Felip Puig, així com a director general dels Serveis Comunitaris i delegat territorial de Benestar Social.

El que serà nou responsable de Trànsit va presidir també la Diputació de Tarragona entre 2003 i 2007 i, en les últimes eleccions municipals, fa gairebé quatre anys, va ser candidat per CiU a l'alcaldia de Tarragona. A Tarragona, Aregio també ha estat president de la Federació de CDC.

Una de les primeres tasques que haurà de dur a terme Aregio en la seva nova funció en Trànsit serà crear una comissió de treball que l'orienti per poder flexibilitzar la limitació de la velocitat a 80 per hora als accessos a Barcelona.

Al llarg de la passada legislatura, i també durant la campanya electoral, CiU va prometre derogar aquesta limitació de la velocitat, si bé el conseller Felip Puig ha anunciat en les seves primeres intervencions públiques que mantindrà el model de velocitat variable que va impulsar el tripartit, encara que serà més flexible i acabarà amb la "rigidesa excessiva" que suposa el límit a 80 per hora.

Sense precisar quin model serà el definitiu, Puig ha precisat que el model de velocitat variable serà més flexible que el que funciona actualment -en el qual el límit fluctua entre els 80 i els 40 per hora-, de manera que es tindran en compte franges horàries, el dia de la setmana o circumstàncies específiques per poder anar més de pressa.

Amb el nomenament d'Aregio, Puig culmina el disseny de la cúpula política del seu departament, en el qual, a més dels nous càrrecs de confiança -la majoria antics col·laboradors de la seva anterior etapa en l'executiu-, manté com a assessors dos exalts càrrecs que han sobreviscut a diferents consellers: Joan Delort i Rafael Olmos.

D'aquesta forma, la nova cúpula d'Interior estarà integrada per Xavier Gibert com a secretari general; Xavier Crespo -el nomenament del qual encara no s'ha oficialitzat- com a secretari de Seguretat; Manel Prat, com a director de la Policia; Jordi Gassió com a responsable de la Direcció General d'Emergències; i Manuel Prado, al capdavant de la Direcció General de Protecció Civil.

A més, Puig també comunicarà demà a la reunió del Consell Executiu la decisió de nomenar Núria Aymeric, que actualment és membre del consell social de la Universitat de Barcelona, com a directora de l'Escola de Policia de Catalunya.

D'altra banda, està previst que el Consell de Govern també nomeni demà el catedràtic de Física de la Universitat Autònoma de Barcelona, Josep Enric Llebot, secretari de Medi Ambient de la Generalitat.