El Ple del Parlament ha rebutjat aquest dimecres una moció presentada pel PSC que reclamava no sotmetre a la cambra catalana cap projecte per modificar la normativa vigent que regula l'impost de successions i donacions. La proposta ha topat amb l'oposició de CiU, del PPC i de SI. La federació nacionalista ha reiterat la seva voluntat de suprimir l'impost de successions, mentre que des del PSC es considera que ara és 'inoportú'. ERC i ICV-EUiA han donat suport al punt de la moció que reclamava mantenir l'impost, mentre que els populars han demanat al Govern que, a més de suprimir successions, també eliminin el de donacions. C's s'ha abstingut en la votació.

La iniciativa del PSC reclamava no sotmetre al Parlament cap projecte de modificació de la normativa vigent que regula aquest impost 'per tal de mantenir les previsions de recaptació pels exercicis 2011 i següents'. També demanava dur a terme les actuacions necessàries per garantir el nivell d'ingressos provinents dels impostos sobre el què la Generalitat 'té capacitat normativa' amb l'objectiu d'evitar 'qualsevol reducció de la despesa en l'àmbit de les polítiques socials i de reactivació de l'activitat productiva'.

El primer punt, el manteniment de l'impost, ha tingut els vots en contra de CiU, el PPC i SI, l'abstenció de C's i els vots a favor del PSC, ERC i ICV-EUiA. El segon només ha rebut els vots a favor de socialistes i ecosocialistes, ja que hi ha hagut grups, com ERC, C's i SI, que han interpretat que s'obria la porta a apujar impostos, una interpretació que els socialistes han negat. A més, els republicans han presentat una esmena -no acceptada pel PSC- on demanaven negociar amb el govern espanyol per 'garantir el nivell d'ingressos', per exemple, amb el fons de competitivitat.

La diputada del PSC Rocío Martínez Sampere ha assegurat que l'eliminació de l'impost de successions és 'injust' i ha recordat que l'anterior Govern ja el va reformar perquè no paguessin 'el 94% de la població'. A més, la diputada socialista considera que és 'inoportú' i 'indecent' que aquesta eliminació es faci ara, en plena crisi econòmica, quan el Govern 'demana sacrificis importantíssims a la població i es parla de retallades'. Martínez Sampere creu que 'ningú entendrà' que es faci una reforma per 'beneficiar a un 6% de la població més rica' al mateix temps que 'es perjudica al conjunt de la població'.

Per contra, la diputada de CiU Montserrat Ribera ha apostat per 'treure o reduir al mínim' l'impost de successions perquè és 'injust', suposa 'una doble imposició' respecte a altres impostos i no es té en compte la situació de qui hereta. A més, ha remarcat que és un 'greuge comparatiu' per Catalunya respecte a altres territoris i ha recordat que en països com Suècia no existeix. A més, ha defensat que es faci perquè el Govern doni 'confiança' i tingui 'credibilitat'. 'Si la garantia de mantenir la despesa social i la reactivació econòmica depengués de 140 MEUR pel 2011', ha afegit, Mas i Mas-Colell 'estarien molt contents i tranquils i no caldria rebaixat el 10% del pressupost'. Ribera ha instat els diputats de PSC, ERC i ICV-EUiA a 'no donar lliçons perquè no són veus autoritzades'.

Des del PPC, el diputat José Antonio Coto ha demanat al Govern que, a més d'eliminar l'impost de successions, també se suprimeixi el de donacions, tal com recull el 'programa electoral' de CiU. Per això, ha denunciat que la federació nacionalista 'diu una cosa en campanya i en fa una altra quan governa'. Els populars creuen que aquest és un 'impost confiscador' i han anunciat que presentaran una proposició de llei per eliminar successions i donacions.

Per la seva banda, la diputada d'ICV-EUiA Laia Ortiz ha assegurat que aquest tema és un 'focus de contradicció' de CiU i ha defensat 'mantenir en el temps' aquest impost 'tant en època de crisi com de vaques grasses'. Ortiz ha defensat que és un impost 'just i necessari' que contribueix a 'redistribuir la riquesa'. A més, ha recordat que altres territoris de l'Estat no l'eliminen.

El diputat d'ERC Sergi de los Rios ha defensat la 'modificació radical' de l'impost que es va fer l'any 2010 per part de l'anterior Govern. Ha destacat que va ser 'una reforma en tota regla' i 'dràstica' un cop s'apliqui al 100% al juny d'aquest any. Ara, ha assegurat De los Rios, una eliminació només afectaria als 'patrimonis més elevats'.

El diputat de SI Uriel Bertran ha assegurat que el seu grup és partidari de fer 'ajustaments' i 'revisions' en aquest impost perquè creu que es produeixen 'situacions encara injustes'. Per això, esperaran a conèixer la proposta del Govern per avaluar-la. Per la seva banda, el diputat de C's Jordi Cañas ha anunciat l'abstenció dels seus diputats tot i denunciar que l'eliminació de l'impost és una mesura que 'beneficarà el 5 o 6% de la població que tenen unes rendes més altes'. 'No és correcte intentar reduir impostos en un moment de gravetat a les arques públiques', ha denunciat.