La vaga general de dimecres -convocada per CCOO, UGT, USO, CGT i STEPV-Intersindical- serà la segona promoguda contra les polítiques d'ajust del Govern que presideix Mariano Rajoy i la novena de la democràcia.

L'última jornada d'aturada general es va dur a terme el passat 29 de març en protesta per la reforma laboral aprovada pel govern espanyol el 10 de febrer d'aquest any.

Vagues generals a l'estat espanyol en el període democràtic:

- 5 abril 1978

En plena transició, UGT i CCOO es van sumar a la convocatòria europea feta per la Confederació Europea de Sindicats (CES) per protestar contra la desocupació. Durant una hora, en 28 països es va viure una eurojornada de protesta davant el problema de l'atur que aconseguia una taxa del 5% a Europa.

- 20 juny 1985

Es va produir la primera jornada completa de vaga general contra el Govern presidit per Felipe González (PSOE), convocada per CCOO i altres forces minoritàries en contra de la llei de pensions que augmentava el període de càlcul de les cotitzacions per tenir dret a una prestació de 2 a 8 anys.

Per als dirigents sindicals la vaga va ser un gran èxit, secundada per quatre milions de treballadors a tot el país, mentre que el Govern va reduir a un milió el nombre de participants.

- 14 desembre 1988

Més de set milions de treballadors van secundar una aturada general per a la retirada del pla d'ocupació juvenil i en contra de la política econòmica del Govern, presidit per Felipe González.

L'Executiu va fer marxa enrere a les seves mesures i es va produir l'anomenat "gir social". La vaga va ser seguida per més del 90% dels treballadors, segons els sindicats, però per al Govern va ser secundada per una mica més del 50%.

- 28 maig 1992

En aquesta ocasió l'atur va ser de només mitja jornada-excepte a Múrcia i Balears, que va ser de 24 hores-i demanava la retirada del decret que retallava les prestacions per desocupació i del projecte de llei de vaga, a més de reclamar la reindustrialització d'Espanya.

Mentre que per al Govern (PSOE) la participació va ser del 34,6%, per UGT i CCOO la jornada va ser un èxit històric, i la patronal CEOE la va qualificar de rotund fracàs.

- 27 gener 1994

Es va viure una jornada d'aturada general en contra de la reforma laboral del Govern de Felipe González. Els dirigents sindicals van anunciar que va ser secundada per un 90% dels treballadors, mentre que l'Executiu va xifrar el seguiment en un 30% i la patronal en un 26%.

Els motius que van portar a la vaga van ser les retallades en les conquestes socials i la reforma del mercat de treball. El nombre d'aturats en aquesta data era de 3.545.950 enfront dels 11.877.270 ocupats.

- 20 juny 2002

Les centrals sindicals majoritàries, CCOO i UGT, van convocar una jornada de vaga general en contra de les mesures de reforma de la protecció per desocupació i de la Llei bàsica d'ocupació, aprovades pel Govern de José María Aznar.

Pel Govern, que va qualificar de fracàs la vaga general, el va parar va ser d'una mica més del 16%, xifra que UGT i CCOO van augmentar fins al 84%.

- 29 setembre 2010

CCOO i UGT van convocar una vaga general contra la reforma laboral aprovada pel Govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero.

Els sindicats van xifrar en el 70% el seguiment de la protesta, però el Govern no va donar una dada global, si bé el llavors ministre de Treball, Celestino Corbacho, va dir que s'havia produït un "seguiment desigual" que va aconseguir el cent per cent en el sector de l'automòbil, el 10% en el comerç i el 3% en l'hostaleria.

- 29 març 2012

Els sindicats majoritaris van convocar una jornada de vaga general contra la reforma laboral i les polítiques de retallades empreses pel Govern popular de Mariano Rajoy.

Com tancament de la jornada de vaga, es van superar els dos milions d'assistents a les manifestacions celebrades a les principals ciutats.