Més fets i imatges en la singladura política per a la consulta del 9-N sobre la independència de Catalunya. Ahir, el resultat de la votació de l'Ajuntament de Manresa -16 vots a favor de CiU, ERC i CUP i 8 en contra del PSC, PP i PxC- va ser el detonant d'un esclat d'aplaudiments del públic posat dempeus al qual es van afegir drets els regidors sobiranistes.

Els protagonistes de la sessió van ser, més que el públic que omplia el saló de gom a gom, alguns amb samarretes pro consulta i estelades, els aplaudiments als portaveus dels grups convergent, republicà i de la Candidatura i el silenci sepulcral que van dedicar als que van votar en contra de la moció de suport al 9-N. Només es va deixar sentir un murmuri de desaprovació quan Xavier Javaloyes (PP) afirmava que mai com ara el Govern de Catalunya havia tingut tantes competències.

Els plens municipals acostumen a desenvolupar-se amb molt poc públic i en poques ocasions es veu un saló de sessions amb persones dretes perquè no tenen on seure.

Ahir va ser una d'aquestes ocasions en sintonia amb un procés en què la societat civil mobilitzada ha anat tibant el poder polític. Precisament per això hi eren ahir.

Sense el retrat del rei

La sessió es va desenvolupar seguint el mateix guió que en centenars d'altres ajuntaments, però amb algunes particularitats. El ple de Manresa va aprovar el seu suport a la convocatòria de la consulta del 9 de novembre i el compromís de portar-la a terme en un saló de sessions presidit per la imatge d'Artur Mas, ja que encara no hi era el retrat del nou rei Felip i el de l'anterior monarca va ser despenjat de la sala el 19 de juny passat.