Els pares d'Asunta Basterra, únics acusats de la mort violenta de la nena de 12 anys trobada en una pista forestal de Teo (la Corunya), van assistir ahir a la primera sessió de la vista oral on es dirimeix aquest cas acusats d'obstruir la investigació "des del minut 1".

Fiscalia i Acusació Popular, que exerceix l'associació Clara Campoamor, van coincidir que el paper dels pares no va ser l'oportú en la instrucció. "Hi va haver de tot menys col·laboració, una total obstrucció", segons va denunciar Ricardo Pérez, advocat de l'organització que vetlla pels drets de la infància. El fiscal, Jorge Fernández de Aránguiz, va assenyalar que els pares, a qui acusa d'idear un pla "conjunt" per matar la nena, "van ocultar elements fonamentals per a la investigació".

El fiscal va recordar com en un primer moment els progenitors no es van referir a fets realment importants, com ara que la petita va viatjar amb la mare a la casa familiar que tenien a escassos quilòmetres d'on va aparèixer el cadàver. Ha vist en això una falta de col·laboració que, segons la seva opinió, es va repetir en l'escorcoll del domicili, on suposadament van matar la nena, un habitatge on la mare "ràpidament" es va dirigir a una paperera amb proves "rellevants", com mocadors amb l'ADN d'Asunta. I una llar on el pare, el periodista Alfonso Basterra, va revelar, sense ser preguntat al respecte, de l'existència a la casa d'una corda taronja igual que la trobada al costat del cadàver de la nena, va revelar ahir el fiscal.

No obstant això, els advocats de la defensa van insistir en aquesta intensa sessió en la defensa dels seus patrocinats i en el fet que no hi ha cap "prova" contra ells.

Van valorar la col·laboració de tots dos en el cas, ja que van obrir als investigadors les "portes i finestres de les seves tres cases", tot i que "mai" no van tenir la consideració de víctimes.