La campanya de les eleccions espanyoles té un dels focus principals centrat en la relació entre Catalunya i Espanya. En Comú Podem, la coalició de Podem amb diferents partits catalans, proposa solucionar el conflicte a través d'un referèndum vinculant. "El vot del 20-D decidirà si a la resta de l'Estat tindrem un interlocutor vàlid o no. Podemos és el partit que ens escolta", va declarar Josep Vendrell, número 3 per Barcelona al Congrés i membre d'ICV.

Juntament amb Vendrell, l'acte d'ahir a Igualada va reunir Jèssica Albiach, diputada de Catalunya Sí que es Pot, i les representants del partit a la comarca, Cora Vázquez i Puri Moreno. És possible el consens amb l'Estat per celebrar un referèndum sobre la independència? EnComúPodem remarquen que és l'única opció.

"S'ha de respondre la demanda d'autodeterminació de Catalunya i nosaltres som el vot útil del sobiranisme perquè tenim l'oferta", deia Vendrell. I, a diferència de Catalunya Sí que es Pot a les catalanes, es posicionava que "no volem marxar d'Espanya, però hem de decidir-ho per les urnes".

En l'acte, els discursos van manifestar-se en contra de les polítiques del PP, C's i CiU, "les dretes que amb les retallades i l'austeritat fomenten un model de societat basat en la precarietat i la desigualtat", assegurava Vendrell. Unes polítiques que trenquen el model social europeu, "sí que hi ha una alternativa".

En aquest sentit, Albiach va destacar tres punts del programa que, segons ella, demostren la voluntat de canvi real de la formació: la consulta popular a mitja legislatura per avalar o no la gestió de Pablo Iglesias com a president; l'oferta d'un habitatge alternatiu a les dones que denunciïn maltractaments perquè no hagin de conviure amb el maltractador, i el referèndum català. Un discurs que el públic va acompanyar amb crits de "Sí se puede".