L'instructor de l'anomenat cas Innova implica 47 metges per les pròtesis danyades de la marca Traiber i, en alguns casos, "hi ha indicis" de comissions "perquè mantinguessin la boca tancada" en detectar els problemes, segons l'acte judicial.

El jutge Diego Álvarez de Juan va aixecar ahir el secret de sumari de la peça separada 4 del cas Innova, que se centra en la investigació de pròtesis de maluc, genoll i columna fabricades per Traiber a Reus. El jutge considera que hi ha responsabilitats per a 47 metges de diferents hospitals que haurien continuat col·locant les pròtesis tot i que la marca presentava deficiències. En els documents requisats en un escorcoll a la seu de l'empresa, propietat de Lluís Márquez, el jutge destaca que l'empresa va pagar un viatge a Egipte a tres metges el 2008.

En aquest justificant, hi constava la nota manuscrita "regal per als doctors. Per tapar la boca per l'avaria del cotilo" (el cotilo és una de les peces de les pròtesis).

"Traiber no només va pagar comissions als metges perquè posessin els seus productes, sinó que hi ha indicis que ho va fer perquè aquests mantinguessin la boca tancada quan van descobrir les deficiències tècniques", assenyala el magistrat.

El jutge relata la denúncia d'una antiga empleada de Traiber que va derivar en una alerta de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris i ressenya descripcions de treballadors de l'empresa que expliquen que la situació era "caòtica". La llista de metges assenyalats pel jutge abraça des de centres públics i concertats de tot Catalunya, com la clínica Dexeus, l'hospital Trueta de Girona i, sobretot, l'Hospital Sant Joan de Reus, entre d'altres.

Les presumptes pressions a aquest centre perquè comprés pròtesis de Traiber és una de les línies d'investigació del jutge Álvarez de Juan.

Segons l'acte, l'agenda de Márquez ressenya reunions amb la llavors primera tinent d'alcalde de Reus, imputada en la mateixa causa, Teresa Gomis, i amb l'actual regidor d'Urbanisme i, llavors, regidor de Promoció Econòmica, Marc Arza, tots dos de CiU.

Aquestes reunions eren per "pressionar" els metges de l'Hospital de Sant Joan per utilitzar les pròtesis de Traiber. L'acte ressenya que Márquez es va reunir o ho va intentar fins a cinc cops amb l'alcalde, Carles Pellicer (CiU), i fins i tot amb el President de la Generalitat, Artur Mas, i amb qui aleshores era conseller d'Empresa, Francesc Xavier Mena. A l'agenda de Márquez també consten trobades amb Josep Prat, expresident de l'Institut Català de la Salut i exdirector general del grup d'empreses municipals Innova de Reus (amb la branca sanitària de Sagessa, que gestiona l'Hospital de Sant Joan).

També hi consta el diputat i primer secretari del PSC de Reus, Francesc Vallès, ara a l'oposició a l'Ajuntament. El magistrat també ressenya una carta de l'alcalde a Márquez sobre diverses reunions de Pellicer amb empreses de Reus.

El jutge mostra la seva estranyesa, ja que la carta està datada el 25 de novembre del 2014 i el 30 d'octubre Traiber ja estava sota l'alerta sanitària que va fer cessar l'activitat d'aquesta empresa, cosa que interpreta que pot ser un indici de pressions.