Regió 7

El puzle polifònic de Podem

El partit d'Iglesias obté els millors resultats a l'Espanya "plurinacional" i on concorre amb aliances Tindrà un grup propi i tres de "satèl·lits"

27.12.2015 | 11:28

Les aliances electorals a Catalunya, el País Valencià i Galícia van il·lustrar el retorn a l'esquerra d'un Podem que havia coquetejat amb el centre durant mesos per atraure una massa de votants que li permetés ser la primera força, sota l'argument de la majoria social sense dretes ni esquerres. A la recta final, Pablo Iglesias va defensar amb claredat el dret a decidir, és a dir, la convocatòria d'un referèndum a Catalunya perquè pugui decidir sobre la independència, encara que ell es va posicionar a favor de la unitat d'Espanya.
Tots dos elements han engreixat els seus resultats electorals el 20-D. Podem va obtenir els seus millors resultats a l'Espanya "plurinacional", utilitzant el seu propi terme, i allà on va concórrer amb aliances. Dels poc més de 5,1 milions de vots obtinguts, més de dos milions van procedir de Galícia, Catalunya i el País Valencià. A totes tres regions va rondar el 25 % dels suports, mentre que la mitjana estatal va ser del 20 %. També va fregar el 26 % a Euskadi, l'altra nacionalitat històrica, on va obtenir gairebé 317.000 vots més.
Les aliances en aquestes tres comunitats van brindar a l'esquerra rupturista el 63 % dels vots totals de Podem. Mentrestant, a l'Espanya a priori menys procliu al referèndum català va recollir-hi xifres molt més modestes, com el 12,6 % d'Extremadura, el 13,6 % de Castella-la Manxa o el 15 % de Castella i Lleó. A partir del 13 de gener, quan es constitueixin les Corts, sorgirà el puzle en què s'organitzarà Podem al Congrés, amb un grup parlamentari propi i tres de satèl·lits: el valencià, el català i el gallec.
El grup valencià disposa de quatre diputats de Compromís i cinc de Podem. La Marea gallega té dos membres de Podem, dos d'Anova, un d'Izquierda Unida i un altre d'Orense en Comú. En el cas català, també s'inclouen dos membres d'EUiA, la pota d'IU a Catalunya, que va amenaçar de no sumar-se a l'aliança hores abans de signar l'acord. En principi, tots estan d'acord en el dret a decidir, però no tant en què decidir. I una fissura en les relacions entre Iglesias i els forts lideratges territorials sembla un risc possible.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Mor un camioner a Castella i Lleó a l´explotar-li una roda mentre la canviava

La víctima, de 49 anys, va quedar atrapat sota el seu vehicle quan la roda va fer explosió

Què diuen les portades en paper d´aquest dijous?

Què diuen les portades en paper d´aquest dijous?

Fem un cop d'ull als titulars més destacats que podràs trobar als quioscos

Trump diu que només acceptarà el resultat electoral si guanya

Trump diu que només acceptarà el resultat electoral si guanya

Una instructora de ioga assegura que el candidat del partit republicà a ocupar la Casa Blanca la...

Puigdemont, disposat a anar la presó per celebrar el referèndum

Puigdemont, disposat a anar la presó per celebrar el referèndum

El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va explicar en una entrevista a la revista...

Enllaços recomanats: Premis cinema