El departament d'Economia i Finances de la Generalitat ha tornat fins ara un total de 815.914,41 euros de la taxa de l'euro per recepta que va haver d'aturar després que el Tribunal Constitucional anul·lés aquesta taxa autonòmica, amb la qual el Govern havia recaptat 45,7 milions d'euros.

Segons una resposta parlamentària del conseller de Salut, Antoni Comín, els diners retornats corresponen a les persones que n'han sol·licitat la devolució, encara que no pot detallar l'àmbit territorial en què s'han fet les devolucions. El 16 de gener del 2013 les farmàcies catalanes van haver de deixar de cobrar la taxa autonòmica de l'euro per recepta que aplicava des del mes de juny del 2012 per la suspensió cautelar de la taxa que va dictaminar el Constitucional.

La taxa tenia la intenció de dissuadir en la compra de l'excés de medicaments i obtenir una altra font d'ingressos. El Departament de Salut va destacar que la taxa havia tingut un efecte dissuasiu que havia fet reduir el 21 % la compra de medicaments en el període de temps de vigència del tribut.

Es tractava d'una taxa administrativa que els ciutadans havien d'abonar a les oficines de farmàcia de Catalunya per cada recepta que hi presentessin del Servei Català de la Salut. Les receptes que tinguessin un preu inferior a 1,67 euros en quedaven exemptes.

Per evitar que es pagués excessivament i que es pogués convertir en una barrera per al compliment terapèutic, Salut va fixar que el ciutadà no pagués més de 61 euros l'any per aquest concepte. Durant l'any 2012, per exemple, la mitjana de la taxa va ser de 36 euros per ciutadà. En total, van quedar exemptes d'abonar-la unes 127.000 persones, principalment col·lectius acreditats pel Departament de Benestar Social i Família que, segons la Llei 5/2012, no eren tributaris de l'aportació: persones beneficiàries de pensió no contributiva, del programa de la renda mínima d'inserció (PIRMI), i ajuts de minusvalidesa.