El nombre d'espanyols que preferiria un sistema d'organització territorial amb un únic govern central i sense autonomies ha crescut gairebé dos punts en l'últim mes, segons l'últim baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS).

L'enquesta del CIS, feta entre l'1 i l'11 de març passats, assenyala que el 18,6% dels sondejats és partidari d'un estat sense comunitats autònomes, enfront del 16,8 per cent que opinava així en el baròmetre anterior .

El 39,4%, però, es decanta per l'opció de que tot segueixi com fins ara (39,9% el mes passat), mentre que l'11,9% diu que li agradaria un sistema en el qual les comunitats tinguessin més autonomia (12,9% en l'anterior) i el 10% els reconeixeria la possibilitat de convertir-se en estats independents (9,8% abans).

A més, el 54,9% se sent tan espanyol com de la seva comunitat autònoma (53,3% en l'anterior enquesta), el 16,5% únicament espanyol (un punt menys que fa un mes), el 10, 9% més de la seva comunitat que espanyol (una dècima menys) i el 5,2% més espa-nyol que de la seva autonomia.

La preocupació dels ciutadans per la situació política, pels polítics i per la falta de govern ha augmentat en el baròmetre del CIS corresponent al mes de març, on l'atur segueix consolidat com a principal problema, amb un percentatge del 77,1%, nou dècimes menys que al febrer.

En segon lloc de la taula hi ha la corrupció i el frau, que baixen al 44% des del 47,5%, seguits dels problemes econòmics, que pugen lleugerament, al 25,6%, mentre en quart lloc repeteixen "els polítics, els partits i la política", amb un 24,4%, xifra que suposa un ascens de 2,2 dècimes.

A més, la "falta de govern", que al febrer va entrar en l'estadística com una nova preocupació amb un percentatge de l'1,4%, ara puja 1,7 punts fins al 3,1%, i tot això en un panorama en el qual el 79,9% dels espanyols ja opina que la situació política és "dolenta" o "molt dolenta", quan en l'anterior baròmetre pensava així el 76,7%.

L'enquesta també revela que per al 68,1% la situació econòmica d'Espanya és "dolenta" o "molt dolenta", opinió que empitjora la percepció de febrer, el percentatge era del 64,6.