El TC prohibeix garantir el servei de llum i gas als més vulnerables

La Generalitat assegura que continuarà el subministrament emparant-se en la llei del 2015

09.04.2016 | 00:00
Segons el Constitucional, la Generalitat no pot impedir els talls d´electricitat ni de gas a famílies vulnerables
Segons el Constitucional, la Generalitat no pot impedir els talls d´electricitat ni de gas a famílies vulnerables

El Tribunal Constitucional va anul·lar la part del decret de pobresa energètica que garanteix el subministrament d'electricitat i gas a famílies vulnerables que no en puguin pagar les factures. El TC considera que el Govern no té competències per decidir si s'ha de tallar o no el subministrament i per això ho troba "inconstitucional".
El ple del Tribunal Constitucional va estimar parcialment el recurs del govern espanyol contra el decret llei 2/2013 de Catalunya, del 23 de desembre, sobre pobresa energètica, que va modificar la llei del codi de consum de Catalunya aprovat el 2010. Concretament, l'alt tribunal va declarar "inconstitucionals i nuls" el paràgraf 2n de l'apartat 6 i l'apartat 7 de la llei.
L'article 7 estableix que les unitats familiars que acreditin que estan en una situació de vulnerabilitat econòmica "restaran protegides de tall de subministrament entre els mesos de novembre i març, ambdós inclosos", i també diu que el deute que es pugui acumular s'ha "d'ajornar" i té "el dret de satisfer el deute pendent de manera íntegra o fraccionada entre els mesos d'abril a octubre següents". Per la seva part, l'article 6 fixa que en el cas que no s'hagi presentat l'informe dels serveis socials bàsics, sinó només la seva sol·licitud, l'empresa subministradora suspendrà la interrupció del subministrament fins que s'aporti l'informe o hagin transcorregut dos mesos des de la comunicació de la sol·licitud.
L'alt tribunal recorda que la legislació estatal s'estableix d'acord amb la llei europea, segons la qual "els estats membres podran imposar a les empreses elèctriques, en honor de l'interès econòmic general, obligacions de servei públic que podran referir-se al preu del subministrament". Així, la sentència assenyala que la normativa catalana incompleix la llei estatal en "imposar a les empreses comercialitzadores el subministrament d'electricitat i gas malgrat l'impagament" i que aquesta prohibició és "incompatible amb les previsions bàsiques, que opten per un disseny de protecció del consumidor vulnerable a través de la bonificació del preu del subministrament".
El govern català va assegurar que seguirà garantint el subministrament de llum i gas a les famílies vulnerables. Ho farà emparant-se en la Llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica, aprovada pel Parlament l'any passat, ja que "la llei té rang superior al decret".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Centenars de persones demanen el «no» a Rajoy davant de la seu de Ferraz

Centenars de persones demanen el «no» a Rajoy davant de la seu de Ferraz

Els manifestants sol·liciten la celebració d'un Congrés extraordinari i unes primàries per elegir...

Mas demana Rajoy «canviar de xip» i passar del «no» al diàleg

Mas demana Rajoy «canviar de xip» i passar del «no» al diàleg

El líder del PDECat retreu als socialistes que no hagin protagonitzat el "canvi" que prometien i...

Mor un camioner a Castella i Lleó a l´explotar-li una roda mentre la canviava

La víctima, de 49 anys, va quedar atrapat sota el seu vehicle quan la roda va fer explosió

Enllaços recomanats: Premis cinema